Collega’s

Heb ik zomaar een paar leuke nieuwe collega’s ontmoet. Zo voelt dat. Ik was op een ZZP-bijeenkomst, waar voor het netwerken veel tijd was ingeruimd. Het is een beetje willekeurig op wie je dan afstapt en ’toeval’ te noemen met wie je in gesprek raakt. Een paar mensen leer je een beetje kennen, je hoort waar ze mee bezig zijn, maar van de meesten weet ik dat niet. Toch durf ik te zeggen dat het over het algemeen leuke mensen zijn, die doen waar ze goed in zijn en duidelijke keuzes hebben gemaakt. Niemand voelt zich een ‘ZZP-er’, het is een raar begrip, zonder personeel. ‘We’ denken helemaal niet in termen van personeel, wel is er onderlinge samenwerking. Gezien de hoge opkomst is er zeker behoefte aan uitwisseling en inspiratie, want de meesten zitten natuurlijk toch op hun eigen eilandje. ‘We’ zijn een interessante doelgroep, omdat iedereen doorheeft dat het aantal ZZP-ers zo groot is en alleen maar groeit. Maar we zijn ook een beetje ‘ongrijpbaar’, want zelfstandig. ‘Creatieve zelfstandigen’ noemde een van de sprekers ons en dat klinkt beter moet ik zeggen.

Een van die creatieve zelfstandigen, die aan het woord kwam in de ZZP-talks (lijkt op Tedx) had een boek geschreven met de titel ‘100 dagen dankbaarheid; dagboek van een ZZP-er in crisistijd.’ Ik heb het besteld om jullie er later meer over te kunnen vertellen. Ze vertelde dat ze geen zin had om haar prijzen te verlagen toen de crisis uitbrak, in plaats daarvan ging ze bij zichzelf te rade en op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Ze beoogde om in 100 dagen haar inkomen te verdubbelen en hield daarvan een dagboek bij. Dat ontwikkelde zich tot dankbaarheid voor wat er allemaal al wel was. Ze koos elke dag iets waarvoor ze dankbaar was en ‘als je dat 100 dagen doet, verandert je leven. Aan het eind ben je gewoon euforisch,’ vertelde ze. En, belangrijker nog: het is haar gelukt. Meer dan dat zelfs, want ze scoorde ook enorm met het boek en dat leverde nog meer nieuw werk op.

Is dankbaarheid het geheim? Ja, dat zou je kunnen zeggen, we hebben het er al vaker over gehad. Je leven verandert drastisch door je dagelijks heel bewust te richten op waar je dankbaar voor bent. Maar het werkelijke geheim is FOCUS. Waar richt je de aandacht op, wat is je intentie? Daar op focussen en je onderweg niet af laten leiden, dat is het werkelijke geheim. Dat concludeerde ik aan het eind van de avond, nadat ik een focuscoach had gesproken. Voor alle duidelijkheid, het gaat de ‘creatieve zelfstandigen’ niet zozeer om het geld verdienen, hoewel het vaak een kunst is om het hoofd boven water te houden. Het gaat om zelfontplooiing, het beste uit jezelf halen, jezelf verder ontwikkelen en creatief zijn. Je moet wel, want je bent zelf verantwoordelijk en dat weet je heel goed. Je hebt je eigen passie nodig. En focus…

We hebben dan wel geen personeel, we hebben wel een heleboel leuke en inspirerende collega’s!