Mediteren & gedachten

Iedereen weet ondertussen wel hoe zinvol het is om te mediteren, het heeft een gunstig effect op onze gezondheid en ons welzijn. Maar… veel mensen vinden het ook ‘moeilijk’ en denken dat ze het niet kunnen. Iedereen kan het en het is niet zo moeilijk. Er valt niet zoveel te leren, het is meer een kwestie van er een gewoonte van maken. Het toepassen in het dagelijks leven. Leven met aandacht. Dat wat je doet met je volle aandacht doen.

Voor iedereen die het nog niet zomaar kan toepassen, leen ik even de simpele aanwijzingen van Deepak Chopra: Je gaat gemakkelijk zitten (liefst rechtop) en je richt je aandacht op een ding: Je ademhaling, een steen, een foto of een mantra. Steeds als er een gedachte in je opkomt, neem je die waar, maar je brengt je aandacht weer terug naar het object van je aandacht. Er zullen steeds nieuwe gedachten in je opkomen, maar die laat je. Je keert steeds opnieuw terug naar je ademhaling of je mantra of je steen of foto. Verder niks. Er is geen goed of fout.

“Simply noticing that you are having thoughts is a breakthrough because it begins to shift your internal reference point from ego mind to witnessing awareness. As you become less identified with your thoughts and stories, you experience greater peace and open yourself to new possibilities. That’s the magic of meditation.” Deepak Chopra.

“De gedachte ‘Ik heb gedachten’ is waarschijnlijk de belangrijkste gedachte die je ooit gehad hebt,” zegt Deepak Chopra. “Want voor die tijd had je gedachten, maar je had misschien niet eens door dat je ze had. Je dacht waarschijnlijk dat je die gedachten was.”

Het zijn maar gedachten en je bent die gedachten niet. Je hoeft je er dus niet mee te identificeren. Al die verhalen die de mind ons vertelt, zijn maar verhalen. Je kunt ze allemaal laten. Je hoeft er niet in te stappen, je hoeft ze niet te geloven. Ze zijn niet van jou. Het is niet wie je bent.

Als je dit regelmatig doet, wordt het vanzelf een gewoonte en laat je je minder meeslepen door omstandigheden. Je wordt de waarnemer. De waarnemer zijn is het meesterschap dat je je kunt verwerven. En je zal zien hoe vaak je dan per ongeluk nog meegesleurd wordt in allerlei verhalen, alles wat je dwars zit, waar je je zorgen over maakt, is zo’n verhaal. Maar als je er zo naar leert kijken, zie je dat er steeds wel weer een nieuw verhaal opduikt, of steeds hetzelfde, maar je kunt het waarnemen en dus hoeft het jou niet meer ‘vast’ te houden.

En je kunt jezelf net zo goed een ander verhaal vertellen. Dat is waar ‘Herschrijf je eigen leven’ op is gebaseerd. Vertel jezelf eens een ander verhaal. Dan gaan dingen ook anders voelen. Je gaat meer in jezelf geloven. Of in het leven. In de mogelijkheid van het creëren van je eigen ideale omstandigheden. Het maakt je alert.

De eerste gedachte die je nu kunt laten gaan is dat je het niet kan. Neem waar dat dat slechts een gedachte is. Een gedachte die je gevangen houdt, terwijl de deur wijd open staat.

Je bewust worden van gedachten en beseffen dat je ze niet bent is stap 1, maar de volgende stap is minstens zo belangrijk. Gedachten creëren, omdat ze gevoelens en overtuigingen creëren. Hoe jij over een ander denkt heeft invloed op die ander. Hoe je over jezelf denkt natuurlijk ook. En hoe je over de wereld denkt ook. Onze verwachtingen – van anderen, onszelf of de wereld – hebben invloed.

Het is onze verantwoordelijkheid om ons daarvan bewust te zijn. En verantwoordelijkheid is niet hetzelfde als ‘schuld’, het hele begrip schuld kunnen we beter afschaffen. Verantwoordelijkheid nemen is je ervan bewust zijn en alert zijn.

Je kent vast Emoto wel, die aantoonde dat water reageert op woorden, emoties en muziek. Wij bestaan zelf ook uit een groot deel water. Dus wij reageren ook op de ‘verhalen’ die we zelf horen, vertellen of maken. Als niemand in jou gelooft, okee, dan is het dus ook een hele kunst om wel in jezelf te geloven. Maar als jij begint en ook anderen positief bemoedigt, dan zet je een enorme verandering in gang. En zo simpel begint dat dus… Iedereen kan het!