Bereidheid

You are SO powerful, that if you focus upon negativity, you will attract negativity. And the reverse is also true: your focus upon positivity brings positive energy to the world. (Doreen Virtue)

Simpel en duidelijk, nietwaar? Zo werkt het. Er kan van alles en nog wat gebeuren in de wereld, maar jij bepaalt zelf waar je je aandacht op richt en waar je je mee bezig houdt en hoe.

Je zou het soms niet zeggen, maar alles beweegt de goeie kant op. Echt. Alles beweegt naar vrijheid, liefde, saamhorigheid, vrede en vreugde. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar laat je daardoor niet teveel van de wijs brengen. De nieuwe wereld is in aantocht, is er zelfs al. We zijn met z’n allen bezig daar vorm aan te geven.

Wat kan je zelf doen? Ruim op wat opgeruimd kan worden, letterlijk en figuurlijk. Hou niet langer vast aan oude patronen van angst en pijn. Ruim op wat ‘klaar’ is, verleden tijd, achter de rug, niet meer nodig. Laat je onvrede, pijn en trauma’s uit het verleden niet langer je heden domineren. Je kunt jezelf daarvan bevrijden.

Het blijft alleen in stand als we het steeds opnieuw voeden met onze aandacht, als we er zelf aan vast houden. Soms gaat dat onbewust, maar elke dag opnieuw kan je schoon schip maken. Oude gewoontes aankijken, angsten onder ogen zien en de keuze maken opnieuw te beginnen.

Er zijn twee bewegingen, dat geldt voor alles: De ene beweging is samentrekkend, vasthoudend, belemmerend, het beweegt naar een soort klit, een knoop, die steeds vaster komt te zitten. De andere beweging is verruimend, bewegend naar vrijheid, ruimte, daar krijgt alles de kans zich op te lossen. Voel je het verschil? De ene beweging, die nergens toe leidt, wordt gevoed door angst. De andere beweging door vertrouwen. Door loslaten, door liefde.

Als er iets is dat voor jou ‘vast’ zit in die ene hoek, blaas er dan eens lucht in, stel je voor hoe de knoop zich losmaakt, verruimt en de andere kant op gaat bewegen. Geef het ruimte en lucht. Breng het in beweging, kom zelf in beweging, stel je voor hoe je er dwars doorheen wandelt bij voorbeeld en ga dwars door die angst heen, die je in z’n greep houdt.  Wie z’n angst durft aan te kijken, maakt zich er vrij van. Angst is alleen maar een uitnodiging tot meer liefde. Breng er liefde in. Voor jezelf. Want als je de liefde voelt, kan de angst geen voet meer aan de grond krijgen. Zelfs de liefde hoef je niet vast te houden, laat het vrij bewegen. Dat heeft de liefde nodig om tot bloei te komen. Vrijheid.

Dat betekent dat wij zelf niet zoveel hoeven te doen. Alleen toelaten van de Liefde, de levensenergie, het vrij laten stromen. Zodra we dat proberen te beheersen, zijn we alweer vanuit onze angst aan het handelen. Geef alles de ruimte, ook al je gevoelens, dan kunnen ze mee bewegen in natuurlijke stroom, die liefde is en naar vrijheid toe beweegt. Je hoeft helemaal nergens aan vast te houden, het gaat vanzelf. Het gaat vanzelf de goeie kant op, als we dat durven. Het vraagt van ons alleen de bereidheid. Durf je het vrij te laten bewegen?