Een afspraak met jezelf

“Een afspraak met jezelf telt ook!” stuur ik iemand een bericht, die van plan was om te gaan sporten vandaag – en ik zou haar even een handje helpen ‘de drempel over te gaan’ door te informeren of het goed gegaan was – maar er kwam onverwacht bezoek, dus ging het weer niet door. Zo gaat dat, als je geen duidelijke afspraken maakt met jezelf. Focus. Je aandacht houden bij waar je mee bezig bent. Doen wat je van plan was. Afmaken waar je aan begonnen was. Niet anderen bepalen je agenda, je leven, maar jijzelf. Maar okee, nu gaat ze aan het eind van de middag. Als het goed is… We zullen zien. (Ja, ze is geweest.)

Natuurlijk is het leuk om spontaan dingen te ondernemen en spontaan eens bij iemand op de koffie te gaan. Maar wat niet leuk is, is dat we onze eigen doelen zo makkelijk maar opzij zetten, dat we ze kennelijk zo onbelangrijk vinden dat we ze laten wijken voor de doelen en plannen van anderen. Sterk zijn betekent juist ook duidelijke keuzes maken en je eigen plan trekken. Het voelt niet lekker als je er zelf bij inschiet. Het voelt niet lekker als je niet toekomt aan wat je van plan was. Het voelt niet bevredigend als je leven voorbij gaat zonder dat je je eigen plannen, dromen en idealen hebt waargemaakt. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Voor veel mensen is het een hele kunst om te ontdekken wat ze nou eigenlijk echt willen. Ik denk dat het begint bij dit soort kleine dingen. Luisteren naar jezelf. Doen wat je van plan was. Je niet van de wijs laten brengen. Goed voor jezelf zorgen. Afbakenen. Tijd vrij maken voor dat wat je leuk vindt, belangrijk vindt, waar je van geniet.

Afspraakjes met jezelf, daarover heeft Julia Cameron het ook in haar boek ‘The artist way’. Elke week maak je een kunstenaarsafspraakje met jezelf. Dan ga je iets doen om de kunstenaar in jezelf te voeden. Dat kan zijn een museum bezoeken, maar ook een strandwandeling. En die afspraken met jezelf zijn heilig.

Wat hier achter zit, is dat je jezelf serieuzer gaat nemen, beter naar je eigen innerlijke stem gaat luisteren, maar ook gaat doen waar je blij van wordt. En waar word je blij van? Van inspiratie, die stroomt. Creativiteit – in welke vorm ook – is een vorm van vrijheid. De stroom, de levenskracht, die van binnenuit komt en door jou heen een weg wil vinden. Dat is wat lekker voelt, in de flow zijn…