Zelfliefde

De ‘overspannenheid’ in onze samenleving, laten we het zo noemen, heeft te maken met het feit dat mensen niet alleen kunnen zijn. Met het continue op zoek zijn naar bevestiging van buitenaf. De buitenwereld zal je nooit rust en waardering, liefde en genoeg aandacht geven als je dat niet eerst aan jezelf geeft. De innerlijke onrust jaagt op van alles, wat pas gevonden kan worden als men stil wordt en naar binnen keert. Vlucht niet voor jezelf, maar blijf bij jezelf. Natuurlijk, mensen ontvluchten zichzelf uit angst, angst voor pijn of angst voor eenzaamheid.

Daarom wil ik je iets vertellen: Waar je voor vlucht is niet nodig. Waar je naar zoekt is er al.

Alles gaat over zelfliefde. Met zelfliefde ‘verdien’ je meer dan je ooit met al je activiteiten kunt bereiken. Eerst heb je die zelfliefde nodig. Ja, hoe doe je dat? Dat heb ik me ook ooit afgevraagd. Het zit in kleine dingen. Goed luisteren naar je gevoel, tevreden zijn met jezelf, jezelf rust gunnen, jezelf honoreren, het ‘moeten’ afschaffen, afrekenen met dat stemmetje in je systeem dat altijd iets te zeuren heeft en nooit tevreden is. We eisen over het algemeen zoveel van onszelf en we zijn zo afhankelijk van wat anderen vinden en doen, dat we ons geluk, het genieten, het zijn, laten overschaduwen.

Ik ken een aantal mensen die het prima hebben met zichzelf en zichzelf prima kunnen vermaken, die een goeie relatie hebben met zichzelf. Dat zijn de gelukkigste mensen. Dat zijn de mensen die kunnen genieten. Die de rust in zichzelf kunnen vinden en van daaruit handelen. Weloverwogen en in afstemming met hun ‘hogere’ zelf. De enige manier om echt gelukkig te zijn is dat je geluk niet afhangt van iets of iemand, maar dat je het in jezelf weet te vinden.

Dan zullen onderlinge relaties ook vrijer zijn, dan hoeven we minder dwingend te zijn naar elkaar toe en onszelf. Laat de touwtjes eens een beetje vieren en zie hoe makkelijk dan alles gaat. Wees niet teleurgesteld over anderen, waarom zou je? Je geluk hangt er niet van af. Je kunt alleen maar teleurgesteld raken als je ‘het’ buiten jezelf zoekt en er is geen ander die kan voldoen aan jouw behoeften. Dat kan je alleen maar zelf!

Angst voor eenzaamheid is ongegrond. We zijn nooit alleen als we onszelf terugvinden. En Pijn? Ja, die kan er zijn, maar ren er niet voor weg. Temidden van de pijn vind je jezelf en de liefde voor jezelf. Het ligt dicht bij elkaar. Sta jezelf de liefde voor jezelf toe. Dat is wat je nodig hebt.