Less is more

“More is less”, verklapte een Magician me z’n geheim. Andersom bedoel je, zei ik. Dat was niet zo, maar het betekent in feite hetzelfde. Alleen heeft ‘Less is more’ meer kracht volgens mij. De positieve benadering…

Het is een goed motto. Er ligt nu weer zo’n heel mooi, leeg en schoon nieuw jaar voor ons, vol mogelijkheden. We kunnen dat gaan vol plannen, veel teveel willen, druk, druk, druk, de agenda’s binnen de kortste keren weer uit laten puilen… of we kunnen gaan kiezen. Less is more. Duidelijke keuzes maken, helderheid, doelgericht blijven, tijd maken voor onszelf en voor wat we belangrijk vinden. Prioriteiten stellen en ‘nee’ zeggen tegen wat energie vreet of ons niet blij maakt.

Less is more. Dat is ook wat je merkt als je opruimt. Dat wat je overhoudt, is een duidelijke keuze en krijgt meer waarde. Teveel spullen, activiteiten, verplichtingen of wensen betekent dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Tevreden zijn, dat is de kunst. Tevreden zijn en er van genieten. Dat is meer.