Verhalen

Het heeft niet zoveel zin om iets anders te willen dan er nu is. Toch hebben we daar een handje van. En zo zijn we nooit tevreden. Als we daarmee op kunnen houden, iets anders te willen dan er nu is, dan hebben we het veel makkelijker. Dan zijn we niet meer in strijd met wat er is. Alles is alleen maar een verhaal in ons hoofd. En van dat verhaal kunnen we blij worden of juist niet. Afhankelijk van wat we onszelf vertellen.

Het is niet zo moeilijk daarmee op te houden, we hoeven alleen het mechanisme maar te zien. Dat mechanisme van de mind, die ons de hele dag verhalen aan het vertellen is. Het werkt zo: Je bent lekker bezig en ondertussen begint er iets te zeuren dat je eigenlijk iets anders zou moeten doen. En als je dan dat andere gaat doen, begint-ie weer te zeuren dat je iets anders liever zou hebben. En als je dat dan hebt… precies! Zo werkt dat. Maakt niet uit waar het over gaat.

Nu komt de kerst er aan en voor veel mensen is dat een confronterende tijd. Of ze ‘moeten’ de feestdagen doorbrengen bij familie of schoonfamilie omdat ze dat geacht worden te doen, of niet en dan zeggen ze dat ze dat missen en voelen zich eenzaam en alleen. Snap je? Zo is er altijd wat. Het moet gezellig zijn en anderen hebben het vast allemaal veel gezelliger? Nee, we laten ons een beeld opdringen: sfeervolle lampjes, lichtjes, kerstbomen…  lekker eten, luxe eten… sommigen sloven zich enorm uit en anderen doen mee of kijken toe. Maar wat doet het ertoe? Het is allemaal vorm. Met de vorm – en de lichtjes en de versierde bomen en de reebout – heb je nog niks. Je kunt er blij van worden, maar ook niet. Het hangt niet van de lichtjes af, het hangt alleen maar af van welk verhaal je jezelf vertelt. Het moet perfect zijn of het moet ontspannen zijn, het moet gezellig zijn, we hebben een bepaald idee daarover. Hoe het zou moeten zijn. Wat als het nou gewoon is zoals het is en ‘het’ zich niets aantrekt van wat wij vinden dat het ‘moet’ zijn?

Is dat niet makkelijk? Hoef je het ook niet te proberen anders te krijgen dan het is. In wezen hangt ‘het’ alleen maar af van of je tevreden bent of niet. Dat bepaalt je gevoel. En je kunt kiezen. In dat eerste geval heb je het meer naar je zin, ongeacht de omstandigheden.

De kersttijd is bij uitstek een tijd voor verhalen. Ik hou wel van kerstverhalen. Net zoals ik van sprookjes hou. Dat heeft vooral te maken met het lichtje in de duisternis, maar ook omdat ik hou van verhalen die goed aflopen. Dat Scroodge met zijn hart van steen ontdooit bijvoorbeeld.  Het meisje met de zwavelstokjes, ik weet eigenlijk niet zeker of dat goed afloopt, maar het is wel betoverend mooi. Magic…

De Magische Gouden Ring begon ik te schrijven als een kerstverhaal. Die sfeer ademt het ook wel een beetje. Mocht je nog een kerstcadeautje zoeken of een lekker boekje willen lezen met kerst… zie hier.

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: Weet dat we alle verhalen zelf maken. Ook de verhalen die we onszelf vertellen. Dus: vertel jezelf een mooi verhaal. Een verhaal waar je tevreden mee kan zijn. Waar je blij van wordt. Geniet ervan!