Op zoek in onszelf

De enige terrorist die we moeten zien te vinden en ontmantelen is die in onszelf. Hij is degene die onze mooie initiatieven, onze creativiteit, onze dromen, onze verlangens en onze idealen bombardeert. Hij is degene die ons kinderlijk genoegen scheppen in al wat speels, onschuldig en blij is, ondermijnt. Hij is niet wie wij zijn, hij is als een sluipschutter die op de loer ligt om onze levenslust, ons plezier en onze zelfexpressie om zeep te helpen.

Wie is hij, hoe is hij zo geworden? Vraag het hem. Waarom voelt hij zich zo bedreigd dat hij zich zo gedraagt? Wat heeft hij meegemaakt dat hem zo hard heeft gemaakt?

Schiet hem niet overhoop, verjaag hem niet. Geef hem aandacht en liefde, omarm hem en luister naar zijn verhaal. Wat hem is overkomen, is het verhaal van ons allemaal.

Vertel hem dan dat het ook anders kan. Dat weet hij nog niet. Nodig hem uit om met je mee te gaan, laat hem zien hoe mooi de wereld is. Vertel hem dat je graag met hem samenwerkt en dat er maar een manier is waarop dat kan: Door vrede te sluiten en elkaar te steunen, ook al ben je nog zo bang.

Je hebt hem nodig, zijn support. Vergeef hem al z’n bange daden, z’n woede en de pijn. Bevrijdt hem van jouw angsten, dan zal ook hij gelukkig zijn. En jij kan verder, vrolijk en verlost, met een maatje aan je zijde, die je bemoedigt en aanbidt. Je wijst hem de weg in moeilijke tijden, je geeft hem een hand voordat je de moed verliest.

Kijk hem aan, diep in de ogen. Bedank hem voor zijn bestaan. Zodat je voortaan samen in vrede verder kan gaan.