Mildschrijven (2)

Mildschrijven begint dus met wildschrijven. 😉

Verzet je niet tegen dat wat naar voren komt, laat het zich uitdrukken. Vaak is ons verzet zelf het grootste obstakel. Het niet willen voelen wat je voelt, het niet erkennen daarvan, het ontwijken. Terwijl alles een stuk eenvoudiger wordt als we het wel erkennen, waarnemen en daarover eerlijk zijn naar onszelf.

Op dat moment kan het gezien worden, ervaren en bewegen. Erkennen betekent het waarnemen en als je het waarneemt zonder ermee te vechten, koppel je in feite jezelf los. Deze emotie, deze gedachte komt voorbij. Okee. That’s it. Het mag er zijn.

Het mildschrijven is dus geen ontkennen, maar juist erkennen. Als je er nog eens doorheen gaat, zal je merken dat de mildheid vanzelf komt. Begrip voor jezelf, dat is wat je ook begrip geeft voor de totale situatie. Situaties die er nu eenmaal zijn, kan je niet veranderen. Ze zijn er al, het heeft geen zin om te vechten met iets wat zich al heeft gemanifesteerd. Dat verander je niet. Het is een weerslag van wat eerder al gecreëerd is.

Je kunt het waarnemen en er anders naar kijken. Er komt een wens in je op om het anders te hebben? Dan focus je op wat je wel wilt. Je laat wat er al is voor wat het is en je begint met een schone bladzij. Zoals je ook een nieuw jaar begint, zo kan je elke dag opnieuw beginnen. Vanuit je waarneming van wat er al is, worden wensen geboren en je gaat je de uitkomsten van die wensen voorstellen.

Dat is de volgende stap, na het mild schrijven. Loslaten van het oude verhaal, je bewust zijn van elk slachtofferschap wat je daarbij voelt, maar ondertussen begin je te beseffen dat je iets nieuws kan creëren. Je laat de ‘realiteit’ die je waarneemt zijn wat ie is, maar richt je nu op je eigen werkelijkheid. De werkelijkheid van je dromen, je idealen, je wensen en je stelt je dat voor. Als je dat op gaat schrijven, niet zozeer om iets ouds op te lossen, maar om iets nieuws te creëren, kun je je vrij gaan voelen. Vrij om een verhaal te schrijven zoals het voor jou prettig voelt. Dat gevoel, daar gaat het om.

Het lijkt misschien in eerste instantie alsof je jezelf voor de gek houdt. De mind zal je steeds proberen te blijven herinneren aan de waargenomen realiteit, maar jij wordt de baas over die mind. Laten we het een aapje noemen, die graag alle kanten opspringt. Geef dat aapje de opdracht om te doen wat jij zegt, om met je samen te werken. Het aapje wil alleen maar bezig zijn, dus geef hem iets nuttigs te doen. Focus op wat je wel wilt, op de uitkomsten die je graag zou zien, op je nieuwe gedroomde realiteit. ‘Kom aapje, we gaan samenwerken, goed opletten.’ Corrigeer het aapje op tijd, leer hem te focussen op het nieuwe verhaal, dat je jezelf vertelt.