Lucht, water en wijn

Wat is ego en wat is daar mis mee? Goeie vraag hè? Sommigen zeggen: ‘Niks mis met het ego, we hebben het nodig, je moet er niet mee vechten, leven zonder ego bestaat niet.’ Anderen zeggen dat je juist van je ego af moet zien te komen, je ego op zou moeten lossen, of dat het ego niet bestaat. Ik zou zeggen: Neem het waar. Niet mee vechten, maar gewoon waarnemen. Het is een leerschool, een vorm waarmee je ervaringen opdoet. Een vorm, als een verhaal.

White Bull noemt het een kom, zoals een vissenkom nodig is om het water bijeen te houden. Die kom heb je dus nodig, maar je kunt het glas zo transparant mogelijk laten zijn. Rumi dichtte vaak over een glas, gevuld met wijn. Maar ook over een rietstengel, die muziek maakt als de wind er doorheen blaast. Dan zijn we zijn fluitjes… we kunnen mooie, heldere harmonieuze tonen voortbrengen. De lucht is niet van ons, maar we kunnen er wel vorm aan geven, het laten klinken. Dat vraagt om een goeie samenwerking met het ego, het beheersen van het ego.
Ben je het fluitje of ben je de muziek? De lucht heeft het fluitje nodig om muziek te maken. En zonder lucht is het fluitje niks, behalve een mogelijkheid. Wij zijn mogelijkheden en hoe meer we onszelf toestaan instrument te zijn voor wat door ons heen wil klinken, hoe gelukkiger we ons voelen. Dat vraagt dus om een dienstbaar ego. En dat is het grote verschil, ben je dienstbaar aan je ego of maak je je ego dienstbaar aan dat wat zich wil manifesteren door jou.

Gisteren heb ik mezelf bedankt, dat was een grappige gewaarwording. Ik bedankte mezelf omdat ik was gaan sporten, maar ook voor andere positieve veranderingen, waardoor ik me beter voel. Je zou kunnen zeggen: onderhoud aan de vissenkom, verversing van het water, waardoor het weer helder is. Dat onderhoud blijft noodzakelijk, je bent er nooit mee klaar.

Je blik kan vertroebelen en dat zegt niet zoveel over het water of de lucht, maar alles over hoe je het waarneemt. Die waarneming is dus persoonlijk, maar je kunt ‘m schoon poetsen. Dat loont de moeite.

Een voorbeeldje. Iemand zei gisteren tegen me: ‘Vervelende zaken hoor, om je mee bezig te moeten houden!’ Dat hangt ervan af welke gedachten je eromheen hebt, zei ik. Je kunt ook denken: ‘Fijn dat het straks allemaal goed geregeld is.’ Je kunt – als je wilt en als je je daar een beetje bewust van bent – altijd andere gedachten kiezen, die beter voelen. Daarmee maak je het makkelijker voor jezelf. Worstelingen zijn per definitie ego, gebrek aan vertrouwen bijvoorbeeld of angst voor tekort of andere vervelende zaken. Het is maar net hoe je denkt. Ga je van het ergste uit of kies je voor positieve uitkomsten? Laat je je leiden door angst of door vertrouwen? Dat maakt veel uit en bepaalt de uitkomst. Angst is een beperkende factor, die het fluitje laat piepen en kraken. Vertrouwen nodigt de wind uit haar lied luid en duidelijk te laten klinken, waardoor ook anderen erdoor betoverd kunnen raken.

Ik zag Deepak Chopra, die sprak over de ‘One thing that will always guarantee success’: Kijk naar je motivatie. Wil je iets alleen voor jezelf bewerkstelligen of manifesteren of is er een hoger doel mee gediend? Wat is je motivatie? Als je motivatie liefde is, is succes gegarandeerd. Stel je wilt heel veel geld aantrekken, wil je dat vanuit angst (tekort), omdat je denkt dat je daar zelf gelukkig van wordt of wil je er iets mee doen waar ook anderen gelukkiger van worden, waarmee je de wereld dient? Is het vanuit liefde? De ego-behoeften zijn vrijwel altijd gemotiveerd door angst en onzekerheid. Overstijgt je wens het ego, dan heb je meer kans van slagen.
Poets je de kom schoon, maak je jezelf dienstbaar als een fluitje om de mooiste muziek te laten klinken, dan gaat het vanzelf. Laat liefde het motief zijn. Want liefde is de lucht, het water en de wijn.