Sing your own song

Een interessant nieuw fenomeen: Steeds meer mensen zijn bezig met een vorm van coöperatieve marketing – zonder tussenkomst van winkels of platforms, zelfs geen webwinkels. En het zijn nu ook allemaal biologische producten, goed om gezond en vitaal te zijn. Je ‘verkoopt’ het met je eigen enthousiasme en vormt een netwerk, hoe meer mensen er mee gaan doen, hoe hoger jouw passieve inkomsten. Er worden dagen voor georganiseerd, een nieuwe manier van denken wordt geïntroduceerd en dat is natuurlijk positief denken. Er wordt gecoacht en aan de man gebracht.

Ik vind het interessant, ik vind de producten ook interessant en wat betreft de werkwijze, ik vroeg me af waarom het niet gewoon in de winkels te bestellen was, maar dat is het dus juist niet… het is een verdienmodel waarbij alle deelnemers gaan verdienen, niet de winkels. Slim. Het doet me weliswaar een beetje denken aan piramidespelen en  tupperware-parties, maar tegelijkertijd zijn dit ook nieuwe ontwikkelingen die passen bij de veranderingen ‘van onderaf’. Ja, het is waar dat mond-op-mond reclame het beste werkt, altijd al. Maar of je dat dan kan organiseren, dat vraag ik me af.

Ik wil best producten verkopen waar ik achter sta, waar ik in geloof. Ik ben ook een voorstander van samenwerking. Crowdfunding vind ik ook een interessant fenomeen. En wat boeken betreft, merk ik hoeveel het scheelt als boeken via de officiële weg gaan – via grote anonieme organisaties en distributiekanalen of rechtstreeks bij ons worden besteld. Het persoonlijke contact is vaak leuk, maar als ik daar een ‘kunstje’ van zou maken, zou het niet meer ‘echt’ zijn. En dat is het punt een beetje, waar ik op uit kom. Ik vind het interessant en volg het met belangstelling, ik ben nieuwsgierig, ik hoef er ook verder niks van te vinden, maar ergens botst het met mijn gevoel dat iedereen zijn eigen weg heeft en z’n eigen talent en missie. En dat als je op je eigen pad bent – doet wat jij te doen hebt – dan is dat je pad en regelt het zichzelf wel. Ook financieel. Geld is in feite een middel, een bijproduct, het gaat om doen waar je goed in bent en daar in geloven, dat ontwikkelen. Het is zeker waar dat het belangrijk is om je dan ook fit en vitaal te voelen. Om te zorgen dat de energie stroomt. En daar kunnen die producten dus wel bij helpen. Dat geloof ik zeker. Toch kan het in ‘de nieuwe wereld’ niet de bedoeling zijn dat je in een nieuw systeem ‘vast’ komt te zitten, vrijheid en samenwerking, dat zijn geen piramidevormen meer.

Dus… wat ik eigenlijk wil zeggen is: Volg je eigen pad! Want dat is uiteindelijk de bedoeling. Het leven gaat niet zozeer over geld verdienen, al hebben we dat natuurlijk wel nodig. (verhaal apart). Maar ‘in the end’ gaat het er om of je je eigen lied hebt gezongen. Wayne Dyer zei dat geloof ik zo: Don’t die with your music still inside.