De VREDE

Voor de grap deed ik gisteren zo’n FB-testje. Misschien ken je het wel, welke kleur ben jij, wat voor een type ben je, wat vertelt je naam, enz… Natuurlijk, maffe spelletjes, maar wat ze wel ‘goed’ doen is dat ze je altijd iets positiefs vertellen over jezelf. En daar hou ik wel van, mensen een positief beeld geven van zichzelf, motiveren en een briljante toekomst voorspellen. Natuurlijk, ons leven moet niet afhangen van voorspellingen, we moeten ons ook niet van alles wijs laten maken door ‘voorspellers’, maar, zolang voorspellingen positief en vrolijk zijn, heb ik er geen moeite mee. Hoe meer moois we onszelf vertellen, hoe beter!

Die grap van gisteren was wel leuk: Ik zou CNN halen met… het winnen van de Nobelprijs voor de vrede. Ik deed de test nog twee keer, om te kijken wat er nog meer uitkwam, maar nee, dat was het: De Nobelprijs voor de vrede. Dat is nog eens een uitdaging! Haha. Van mijn leven nog nooit over nagedacht of dat eventueel tot de mogelijkheden zou behoren, hoewel ik best ambitieus ben met mijn idealen voor ‘een nieuwe wereld’. Ik moest er dus wel om lachen, maar ondertussen ging er iets aan het werk in mij. ‘Hoe zouden we dat kunnen aanpakken?’ vroeg ik me zomaar af. Vrede op de wereld, dat is wel een mooi ideaal. Misschien wel HET ideaal. En hoe nodig!

Kijk eens naar het nieuws van gisteren, roept me dat niet onmiddellijk op om na te denken over hoe dat zou kunnen? Relschoppers in Woerden, die vluchtelingen de stuipen op het lijf jagen (Je moet weten, ik ben in Woerden opgegroeid, dus dat is dan wel schrikken) en een bomaanslag op vredesdemonstranten in Ankara met vele doden en gewonden. Ja, het is wel tijd om na te denken over hoe we vrede in de wereld kunnen bewerkstelligen. Wat dus begon als een ‘grapje’, werd een serieuze overweging. Hoe zouden we dat kunnen aanpakken? We natuurlijk, want daar is ‘we’ voor nodig. “Vrede in jezelf is vrede in de wereld,” zeg ik vaak. Hoe je naar de wereld kijkt, hangt af van je eigen beleving. Als mensen tevreden zijn met hun leven, hoeven ze niet in gevecht te gaan met anderen. Waarom zijn ze niet tevreden? Omdat ze ‘het’ buiten zichzelf zoeken en niet kunnen vinden in zichzelf. Ze weten niet wie ze zijn, dat ze alles kunnen bereiken als ze in zichzelf op zoek gaan, in plaats van te vechten met de wereld buiten zichzelf. Als iedereen ‘gewoon’ zou doen waar hij of zij goed in was, als iedereen tot z’n recht zou komen, de vrede in zichzelf kon ontdekken, zou vertrouwen op zichzelf, zou begrijpen dat de strijd in de buitenwereld alleen maar de strijd in jezelf is, als iedereen die vrede in zichzelf zou gaan vinden, dan zou geweld en oorlog niet meer bestaan. Dan zouden we allemaal blij zijn en elkaar helpen.

Een wereld zonder angst, een wereld die niet langer wordt gedomineerd door het denken in tekort, een wereld die zou begrijpen dat alles, maar dan ook alles mogelijk is als je begrijpt hoe het werkt. Hoe het universum werkt. Focus je op strijd, dan krijg je nog meer strijd. Focus je op liefde en vrede, dan krijg je nog meer vrede. Er zijn wel oplossingen. En die oplossingen beginnen allemaal in de mens zelf. Ophouden met projecteren. Ophouden anderen de schuld te geven van je eigen onvrede. Ontdekken dat alles je iets over jezelf vertelt. En dat het ook anders kan.

Tja, waar zou je moeten beginnen? Hier en nu. In mij. In jou. De verandering begint in ons. Vrede begint in ons. Vanuit die vrede in onszelf kunnen we dan gemotiveerd worden om vanuit ons hart naar de wereld te kijken, dat zou de wereld al een stuk mooier maken. Vergeven en vooral blijven kijken naar vrede en liefde. Want waar je op focust wordt werkelijkheid. Waar je je blik op richt, die kant volgt de energie. En het begint allemaal piepklein. Bij die ene negatieve gedachte, die in je opkomt en die je kunt omdraaien. Het vraagt om alertheid. Stuur hem weg, die gedachte en kies een betere. Daar wordt de hele wereld beter van.

Vrede heeft te maken met de Eenheid begrijpen. De Eenheid die we zijn. Begrijpen dat elke gedachte iets teweeg brengt. Iets veroorzaakt. Probeer eens een hele dag alleen maar positief en hartelijk te zijn. Naar iedereen die je ontmoet, maar ook alle mensen die in je gedachten verschijnen. Zeg bij wijze van spreken in gedachten ‘I love you’ tegen alles en iedereen die je vandaag tegenkomt, of dat nu in het echt is of op tv of in je gedachten. Als we dat eens zouden doen met z’n allen, heeft dat een enorm effect op het geheel. Meer dan wij denken en weten. Doe je mee?

Dankjewel! I love you!