Geen excuses meer, geniet NU

‘Vergeet niet om, terwijl je op zoek bent naar geluk, nu alvast blij te zijn,’ las ik ergens. Zo simpel… en zo raak. In het nu creëer je de toekomst.

Ik ben zeer geïnteresseerd in het onderwerp creëren en manifesteren, lees er alles over, schrijf erover, bekijk filmpjes en ik let goed op hoe het werkt. Natuurlijk kun je als je ontevreden bent met je leven zoals het is, iets veranderen. Maar het voornaamste is dat je ophoudt met ontevreden zijn.

Mensen gaan vaak op zoek naar wat er dan mis is, wat de blokkades zijn in hun leven, waar het is mis gegaan, wat ze allemaal nog moeten verwerken, op moeten ruimen, ze vragen zich bijvoorbeeld af waarom ze niet gezond en vitaal zijn of waarom ze geen partner hebben, waarom geen geweldige relatie, waarom geen succes of een goed gevulde bankrekening. Dat is juist omdat je het zo ervaart. Omdat je de aandacht richt op je tekortkomingen, omdat je klaagt – tegen jezelf of anderen – over waar je ontevreden over bent. Richt je de aandacht op ‘problemen’, dan vergroot je ze. Ga je op onderzoek uit om ze te verklaren, ga je graven in het verleden en oude trauma’s uitdiepen, probeer je blokkades onder ogen te zien en te erkennen, pas op! Ook hiervoor geldt: Waar je aandacht aan besteedt, groeit.

Ga maar na, je ervaart een bepaalde relatie met iemand bijvoorbeeld als problematisch. In je hoofd herhaalt zich iedere keer een bepaalde opmerking die die persoon maakte en steeds opnieuw word je daar weer boos over. Je bent bezig met verklaren waarom iemand dat doet en waarom jij zo reageert. Heeft vast te maken met dit of dat van vroeger… ja, dat is het: je voelt je niet serieus genomen. Niet gewaardeerd. Niet gezien. Onheus behandeld, benadeeld, ontkend. Misschien ga je zelfs wel op zoek naar wat er is gebeurd in je vorige leven, kom je er achter dat je toen op de brandstapel gegooid bent. Aha, dat verklaart je pijn, je trauma. Zie je wel… Je hebt nooit jezelf mogen zijn. Allerlei voorbeelden komen in je op, nu begrijp je waarom je leven zo’n gevecht is. Je hebt het zwaar…

Ja. Fijn excuus. Ook dat is creëren. Grijp jezelf bij de lurven en zoek geen excuses meer. Als je iets anders wilt, richt je daar dan op. Ga jezelf serieus nemen, ga jezelf eens zien in plaats van ontkennen. Schuif jezelf van de schaduw naar het licht. Kijk eens omhoog in plaats van naar beneden.

Als je nu gewoon gaat doen waar je plezier in hebt, als je nu gaat genieten, als je het jezelf gunt om blij en tevreden te zijn en je te richten op alles wat er is om dankbaar voor te zijn, dan kan je nu, vandaag gelukkig zijn. En geen ‘ge-maar’, want al je bezwaren en ‘problemen’ verdwijnen vanzelf als jij je richt op het mooiste, het beste, het leukste, het fijnste in je leven. Waardeer jezelf en geef jezelf de ruimte. Wat ga jij nu doen om van te genieten?