Moeder Aarde en het lichaam

Het zal vast niet voor iedereen gelden, maar een ding vergeten we vaak in ons ‘bewust-worden’ en ik denk dat het een elementair element is: bewegen. Het lichaam, het lichamelijke. Respect voor het lichaam, het eren van het lichaam, het lichaam weer zien als een tempel. Dat is iets wat een beetje verdwenen en vooral vervormd is tijdens het patriarchaat. Je weet wel, voordat het patriarchaat z’n intrede deed, duizenden jaren geleden, hadden we een andere wereld, een wereld in balans. Balans met de natuur, met de Spirit, yin-yang. Ten tijde van het patriarchaat was er een overmatig Yang, wat leidde tot geweld en oorlogen, onderdrukking en vooral de onderdrukking van het vrouwelijke, de intuïtie, het gevoel, het subtiele, contact met de voorouders en de natuur. Angst en tekort leidden daartoe. Macht en machtsmisbruik, verharding, disrespect en vooral vergeten van de natuur, de natuurlijke balans, ook wat betreft lichaam en geest, zijn het gevolg. (even kort samengevat)

CQ1bAooUcAE4LhJThe more consciousness you bring into the body, the stronger the immune system becomes. It is as if every cell awakens and rejoices. (Eckhart Tolle)

A simple walk outside will remove any stale residue from stress, arguments, worry, and other emotional pollutants. (Doreen Virtue)

Respect voor het lichaam is in feite vergelijkbaar met respect voor Moeder Aarde. Het lichaam is net zo min als de Aarde een ‘gebruiksvoorwerp’, maar mag geëerd worden en als heilig beschouwd.  Het lichaam en de aarde gezond houden en respecteren is nodig, want het voedt ons en dient ons om zo goed mogelijk ‘uitgerust’ door het leven te gaan. We kunnen best wat meer vertrouwen op het lichaam en ook op de kracht van het lichaam om zichzelf te genezen en op te schonen. Vanzelfsprekend in balans met de geest, want hoe wij denken en voelen over het lichaam bepaalt ook hoe we ons voelen, gezond en fit of uitgeput en opgebrand. Ook moeder Aarde heeft een zelfherstellend vermogen.

Over het algemeen zitten we teveel en doen we teveel met ons hoofd. Daarmee ‘gebruiken’ we het lichaam zonder het genoeg te respecteren. Het lichaam heeft behoefte aan beweging en goede voeding. Dat is een niet te onderschatten aspect! Zeker als je het pad van bewustwording bent ingeslagen en ‘braaf’ mediteert elke dag, vergeet dit dan niet. Het gaat niet alleen om de geest. Je kunt ook loopmeditaties doen, wandelen en je bewust worden van je ademhaling, je voeten die de aarde ‘kussen’. En weet je wat het grote voordeel is? De nieuwe energie, ‘het nieuwe’ kan zich pas goed in je verankeren als je ook het lichaam mee laat doen. Je hebt er niet zoveel aan dingen alleen maar te weten, met je hoofd, het gaat om het voelen. In elke cel van je lichaam wil het doordringen. Door te bewegen gaat dat veel makkelijker. En als je in beweging komt, beweegt alles met je mee. Letterlijk en figuurlijk. Net zoals wanneer je op gaat ruimen, daarmee ruim je ook alle oude ballast in jezelf op.

Het zonnetje schijnt, de herfstkleuren zijn prachtig, tijd om eens lekker te gaan wandelen en zowel Moeder Aarde als het lichaam te gaan eren! Amen.