Keuze

Je hebt keuze. Je hebt altijd een keuze.

Ondertussen is er ook jouw pad. Daar kan je van afwijken en via een omweg weer op terecht komen. Daar kan je ook helemaal van afwijken en dan niet meer weten wat je pad ook alweer was. Je kunt ook steeds weer een ander pad nemen. Je kunt het pad van een ander volgen, samen een pad lopen of achter iemand aan wandelen. Je kunt ook een hele andere weg inslaan en je eigen pad achter je laten. Toch zal het pad je blijven roepen. Jouw pad. En je voelt je het lekkerst als je je eigen pad bewandelt.

Waarom doen we dat dan niet? Waarom nemen we al die zijwegen? waarom dwalen we zo makkelijk af? En hoe erg is dat? Erg is het niet, elk zijpad kan bijdragen aan je ontwikkeling. Vooral de ‘verkeerde’ (dat is een relatief begrip) weg ingeslagen zijn, kan je juist veel leren. Alles is nuttig, alles wat je onderweg tegenkomt is leerzaam en ik geloof zelfs dat uiteindelijk alles weer samenkomt. Dat elke ervaring bijdraagt aan dat wat zich in jou wil ontwikkelen. Dat alle wegen uiteindelijk samen komen.

Wat alleen jammer is, is dat we vaak zo onzeker zijn en gaan twijfelen over onszelf en wat we te doen hebben. Het is onze eigen onzekerheid die het ons moeilijk maakt. Maar, wordt ook wel gezegd, als je grote ambities hebt, hoge doelen stelt, een flinke missie hebt uit te voeren, is het ego des te sterker actief als saboteur. Het is de kunst dat ego in de gaten te hebben en te ontdekken hoe het werkt. Want het is jammer als je niet in jezelf gelooft en als je niet doorgaat en niet geniet en vergeet wat je ook alweer aan het doen was. Als je in jezelf gelooft, gaat alles een stuk gemakkelijker. Maar ook dat is de weg. Het hoort erbij. Want het gaat om het maken van keuzes.

Ik geloof niet zo erg in het ‘op de proef gesteld worden’, maar meer in groei en ontwikkeling en goed luisteren naar je innerlijke stem. Duidelijk keuzes maken is een duidelijk signaal voor het universum. ‘Op de proef gesteld worden’ (bijvoorbeeld als er iets tegen zit) heeft te maken met je eigen twijfel. Omdat je twijfelt en niet duidelijk bent, nodig je ook twijfelachtige omstandigheden uit. Dan denk je misschien: Hoe kan dat nou, dit is toch mijn pad? Ja, dat zou goed kunnen, meestal voel je dat wel en weet je dat diep in jezelf precies. Durf je er echt voor te kiezen?

Soms geef je jezelf en het hele universum een duidelijk signaal door ergens ‘nee’ tegen te zeggen, want daarmee zeg je ‘JA’ tegen jezelf of dat wat je echt wilt. Focus daar dan op en laat je niet meevoeren op het pad van de twijfel. Er zijn geen verkeerde keuzes, maar we kunnen en mogen kiezen. Duidelijke keuzes maken het pad voor jezelf helder.