Licht

Niemand kent de waarde ergens van beter dan degene die het kwijt is (geweest). Besef je wel eens hoe vanzelfsprekend het lijkt dat alles functioneert, dat je een dak boven je hoofd hebt, dat je een inkomen hebt, dat je gezond bent? Zodra je maar een klein pijntje hebt, realiseer je je hoe ‘gewoon’ je het vindt dat je normaal gesproken nergens last van hebt. Ik ken een aantal mensen die echt alles kwijt zijn geweest en wat me opvalt is dat zij nooit zeuren over kleinigheden, ze waarderen wat ze weer hebben opgebouwd en begrijpen waar het leven over gaat.
Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je iets kwijt raakt, je kunt ook nu al waarderen wat er allemaal is, dankbaar zijn. Je kunt beter nu vast genieten en beseffen hoe rijk je bent. Je kunt beter nu vast blij zijn met elkaar. Niets is eeuwig en zolang ‘het’ er is, kan je kiezen: Bang zijn om het kwijt te raken, je zorgen maken, ontevreden zijn omdat je meer wil, of tevreden zijn en beseffen dat het er nu is en met volle teugen dat NU waarderen.

Om een film te maken heb je licht nodig. Maar om naar de film te kijken, maken we het weer donker. Dan zien we de film het best. Het contrast helpt ons om dingen zichtbaar te krijgen.

De vluchtelingen laten ons ook iets zien. Het zal je maar gebeuren, dat je huis en haard moet verlaten, dat er niets meer over is van wat je dacht dat je leven was. Alles op losse schroeven, je weet niet waar je terecht komt, je verleden en de eventuele status die je had, het telt niet meer. Je kunt nog zo rijk zijn, dat garandeert je veiligheid nog niet. En dat is confronterend voor ons allemaal. Sommigen reageren hard en bot, uit angst voor hun eigen hachje, anderen openen hun hart en bieden hulp.

Misschien is de ellende op de wereld zo begonnen. Toen hele volksstammen op drift raakten, waardoor anderen zich bedreigd voelden. Wie z’n basisveiligheid buiten zichzelf zoekt heeft altijd iets te vrezen en ziet de wereld als gevaarlijk, verdedigt zich en plaats muurtjes: ‘dit terrein is van mij’. Maar hoe leren we dat onze veiligheid onafhankelijk is van omstandigheden als we niet eerst herontdekken dat de kracht in onszelf is? Het hoeft niet eerst donker te worden om dat te beseffen. Maar het contrast helpt wel om het duidelijk te zien. Wij dragen zelf het licht in ons.