Dankbaarheid

We vergeten wel eens hoeveel er is om dankbaar voor te zijn. Als we niet goed opletten, zijn we als mens vaak meer geneigd te kijken wat er (nog) niet is, wat niet deugt, de kritische mind heeft altijd commentaar en het ego is nooit tevreden. Als je merkt dat je in dat vaarwater terecht komt – waarbij je je nooit echt lekker zal voelen – schakel dan eens heel bewust om naar dankbaarheid.

Neem bijvoorbeeld een opschrijfboekje en noteer alles wat er is om dankbaar voor te zijn. Als je begint te schrijven, zal je zien dat er meer is dan je dacht en dat er veel van die ogenschijnlijk kleine momenten en bijzondere gebeurtenissen zijn, waar je normaal gesproken overheen stapt. Je verlegt de aandacht en word je veel bewuster van wat het leven allemaal zomaar biedt, je gaat meer ‘in het moment’ leven en oog krijgen voor details. Dankbaarheid geeft vreugde. En vanuit die vreugde en dankbaarheid ontstaat er vanzelf nog veel meer om dankbaar voor te zijn, je zal verrast worden. Want…. waar je aandacht aan besteedt….

Daar waar dankbaarheid is, kan geen onvrede zijn. Die switch kun je maken. Dat is een keuze. Zelfs als het in eerste instantie nog niet erg gedragen wordt door je gevoel. Toch werkt het. Want je bestuurt je gedachten en van de ene gedachte komt de volgende gedachte, dus je draait een gedachtenpatroon om. Je gevoel volgt… Daarmee help je jezelf. Je opent jezelf bewust voor wonderen. Wie de kleine wonderen in het leven  ziet, gaat meer genieten en krijgt meer vertrouwen en nodigt het leven uit nog veel meer moois te bieden.

Wees jezelf dankbaar dat je kiest voor deze omslag en bereid bent om regelmatig even stil te staan bij alles wat er is om dankbaar voor te zijn!