Je ziel en zaligheid

Wat een prachtig voorbeeld van creëren: Guus Meeuwis bedacht – zomaar op de terugweg van een optreden in de auto met z’n broer – een keer hoe leuk het zou zijn om eens in de Royal Albert Hall in Londen op te treden. Wat begon als een grapje, werd serieus. Maar niet ‘zwaar’, het werd een leuke gewoonte om aan het eind van elke vergadering te zeggen: wanneer gaan we nou naar de Royal Albert Hall? ‘We gaan het gewoon proberen,’ dacht hij op een gegeven moment en zette z’n agent aan het werk. Dat was niet makkelijk, want in de Royal Albert Hall komen alleen de allergrootste artiesten en zeker geen Nederlandstaligen. Normaal gesproken…

imagesHet wonder geschiedde toen Eric Clapton, die 8 avonden geboekt stond er een afzegde. Hij vond 7 ook wel genoeg, dus er was ineens een avond beschikbaar en Guus werd ingepland. Knap staaltje creëren! Wel vertelde hij (in de documentaire die er over deze creatie is gemaakt) dat hij het op dat moment ook wel een beetje jammer vond dat de ‘droom’ opeens echt werd, want daarmee verdween de ‘droom’ an sich. “De weg er naartoe is de lol,” legt hij uit.  Het gaat dus nog niet eens om het resultaat, maar vooral om het plezier dat je hebt ‘onderweg’. Ineens stond hij geboekt. En waar anderen zich zorgen maakten of het wel zou lukken ook de zaal te vullen, maakt hij zich daar helemaal niet druk over. Dat maakte niet uit. Al zaten er maar drie mensen, hij zou daar gaan optreden. Dat was nu de lol. Binnen anderhalve dag was het concert uitverkocht.

anp-32736922Een zaal vol Nederlanders in de Royal Albert Hall. De Engelsen stonden gek te kijken. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt. Een artiest die ook z’n eigen publiek nog meenam. Het werd natuurlijk een prachtig feest.

Droom groot en geniet van de droom op zich, is wat dit ons vertelt. Je hoeft je leven er niet vanaf te laten hangen, dat maakt het een stuk eenvoudiger. Ervan genieten en dankbaar zijn. Dat laatste doet hij ook goed. Hij erkent de waarde van iedereen om zich heen, z’n band, z’n ouders, maar feit blijft dat hij degene is die het gecreëerd heeft, met een duidelijke focus en de mentaliteit ‘alles kan, als je dat wil’. Z’n boodschap aan de studenten van College Tour was dan ook: “Doe vooral iets waar je je ziel en zaligheid in kan leggen, dan gaat alles een stuk makkelijker.”