De regisseur

Wie is toch die briljante regisseur, vraag ik me wel eens af. Dat-ie bestaat weet ik zeker, er zijn al zoveel situaties geweest, waarin ik dacht: Ik had het niet beter kunnen bedenken, organiseren, regelen of plannen. Ik ben de regisseur niet, de regisseur kijkt glimlachend toe, blij dat we gehoor geven aan wat hij – of zij? – voor ons in petto had. Als ik het ga benoemen, is het alsof de magische glans er een beetje vanaf gaat, dus dat doe ik niet.  De subtiele signalen spreken voor zich, ik hoef ze niet te vangen in woorden.

Laat het leven zichzelf manifesteren en het is perfect. Hoe minder we ons ermee bemoeien, hoe makkelijker. Onze eigen ‘wil’ kan flink in de weg staan, in feite is het ‘verzet’ dat we plegen tegen de regisseur, die het beste met ons voor heeft. Daar zit hij niet mee, hij probeert het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Tenslotte wil hij alleen maar dat we ervan genieten. Hij wil ons verrassen en verbazen, ons tegemoet komen en verwonderen. En hoe meer wij ons daarvoor open stellen en ervan genieten, hoe meer hij voor ons kan betekenen.

Het leven is magisch. Voor een ieder die het wil zien. En dat is nou precies wat we niet moeten proberen te begrijpen of te verklaren. Je kunt het voelen, dat is genoeg. Daarin vind je de Vreugde. Geniet ervan!