Focus verleggen

Hoe gaat het met jou? Zorg je goed voor jezelf? Let je een beetje op wat je eet, of je gezond leeft en nog wel genoeg beweegt? Dat vraagt extra aandacht – merk ik zelf – nu sportscholen, yogalessen en sauna’s weer (nog langer) meegenomen zijn in de lockdown. Wandelen in de natuur kan natuurlijk nog wel en ook zijn er veel mogelijkheden om zelf thuis yoga of andere oefeningen te doen, maar dat vraagt wat meer discipline. Misschien gebruik je je tijd ook om wat meer te mediteren, te lezen of je eigen creativiteit tot uiting te laten komen? Ook dat is heel gezond…
Toch vraagt deze situatie nogal wat van ons allemaal om het vol te houden en de moed erin te houden, maar vooral ook om je niet mee te laten sleuren in de angst en zorgen (want dat is niet goed voor je gezondheid en welzijn). Het is van belang om te blijven vertrouwen op je eigen innerlijke kracht en je te laten voeden vanuit ‘de bron’.

Het viel me op dat niet alleen het beleid, maar ook veel mensen nogal een kokervisie hebben, wat niet zo verwonderlijk is gezien de gestage stroom berichten over ‘de vijand’ die bestreden moet worden, namelijk het virus. Wat nu als we dat virus eens zouden zien als geschenk? Als mogelijkheid om te transformeren naar gezonde, krachtige en sterke mensen, meer in evenwicht met onszelf en de natuur? Als we eens zouden gaan bedenken hoe we ons leven op een meer natuurlijke manier kunnen invullen, met meer respect voor de Aarde, voor de dieren (!) en voor ons voedsel. Als we de omslag eens maken naar verantwoord leven en eten, puur natuur, geen bewerkte producten en overbodige gifstoffen? Dat zou nog eens een heilzaam pad zijn! Ik denk ook dat we die kant uiteindelijk ook wel opgaan, omdat dat de weg is. Moeder Aarde is zichzelf aan het herstellen en wat wij ook proberen te bestrijden, we zullen toch uiteindelijk in onszelf een omslag moeten maken. Ook geestelijk. Want bepaalde manieren van denken maken ons juist ziek en zwak. Het buiten onszelf zoeken naar oplossingen, liefde, kracht en vervulling… lost niks op.

Laten we onze gedachten eens opschonen en de focus verleggen! Naar binnen…. Dat is de uitnodiging in deze situatie. En zolang we dat niet doen, blijven we maar zoeken buiten onszelf, anderen de schuld overal van geven, in strijd met een virus of in strijd met de maatregelen, in strijd met elkaar… maar niets zal helpen.

De enige ware kracht is de Liefde en dat is God, dat is de bron en dat is de energie die je van binnenuit kunt aanboren, door in je hart aanwezig te zijn en te blijven. Het oordelen valt dan weg, je bent veel meer in het NU en in het NU is er geen probleem. Gisteren las ik ergens ‘In het Nu is geen pijn’, ook interessant. Ook pijn is een herinnering, die je in stand kan houden. Probeer het eens uit door met je aandacht helemaal aanwezig te zijn bij wat er NU is. Geen verzet, alleen maar laten zijn. Wat het ook is. Je zal merken, het zijn alleen maar gedachten die je er steeds weer uithalen. Gedachten die verhalen worden, waar je in gelooft. Laat ze eens los. Maak het eens leeg…

“Er is alleen maar Liefde en al het andere is verzet.” Dat zei Eddy van Calster, die ik het afgelopen weekend heb geïnterviewd. (Binnenkort zie je hem op mijn youtubekanaal verschijnen en volgende week zaterdag, 23 januari geeft hij een webinar) Wat een prachtig inzicht. Stel je voor: Alles wil naar je toekomen, alles wat je maar wenst en het enige wat je hoeft te doen is je verzet opgeven. Je gedachten (en oordelen) erover zijn een vorm van verzet. Gedachten halen je uit het Nu, voorkomen dat je je overgeeft aan dat wat Nu is, maar wat als je het Nu gewoon de kans geeft het zelf te regelen? Als je erop vertrouwt dat alles vanzelf gaat, dat het Leven zichzelf leeft, door jou heen en om jou heen? Dat vraagt vertrouwen, ja, inderdaad. Vertrouwen is een kracht. Vertrouw op je eigen kracht. Niet zozeer die van het ego, maar de Goddelijke kracht in jouzelf, de Liefde.

Dat werkt genezend, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het geheel. Daarom nodig ik je uit mee te doen aan deze intentiesessie: