Je hebt een keuze!

Wat een heerlijke dag! Fijn, al dat licht, de zon, die blauwe lucht… Dat nodigt uit tot een flinke wandeling.

Je hebt een keuze. Je kunt ervoor kiezen om blij en gelukkig te zijn. Probeer maar eens hoe het werkt. Je zegt het tegen jezelf, je neemt het waar en wat je dan ontdekt is dat je dat dus vooral niet moet laten afhangen van omstandigheden of anderen!

Wat je ook waar kan nemen is dat het heel makkelijk is om te stappen in iets anders – klagen, piepen, mauwen… bijvoorbeeld. Heel makkelijk, dus je zal goed op moeten letten, tot je zo sterk staat dat helemaal niets je meer onderuit haalt. Het is makkelijk om anderen of omstandigheden in de buitenwereld ‘de schuld’ te geven van jouw ongenoegen of niet-welzijn. Toch ben je er alleen zelf verantwoordelijk voor. Dat is geen oordeel, zeker niet, het overkomt iedereen – maar het is handig om te weten.

Want…. als je jezelf loskoppelt van al die omstandigheden en anderen, als je beslist om je gewoon goed te voelen met jezelf en alles wat er in je leven aanwezig is – of niet – maar dat je je niet laat beïnvloeden door iets in de buitenwereld wat je niet aanstaat (alleen al omdat er altijd wel wat is…), dan ga je anders kijken, dan kom je andere dingen tegen, dan zie je iets heel anders in je medemens, je maakt veel meer mooie verrassende momenten mee in je leven, alles komt je toevallen…

Zo werkt het. En zelfs dat moet je niet uitmaken. Het werkt namelijk niet als je het veinst en doet voor de resultaten… 😉 Het werkt omdat je jezelf er een plezier mee doet, jezelf eert en waardeert, op waarde schat, liefhebt en je leven daarmee meer waardeert en ervan geniet. Dan krijg je daar bevestiging van.

Het is makkelijk om te klagen en je zielig te voelen of slachtoffer, maar… ook weer niet, want je roept nog meer over jezelf af, wat je daarin zal bevestigen.

Dus, lieve allemaal: Maak een keuze! Maak de keuze om goed voor jezelf en je eigen gemoed te zorgen, maak de keuze om gelukkig te zijn, no matter what. Of ‘in vrede’ of ’tevreden’ … nog beter.

Maak de keuze om ongeacht wat de decemberdrukte, de feestdagen, de omstandigheden, wat er ook gebeurt of niet, goed ‘bij jezelf’ te blijven! Luister goed naar je eigen gevoel. Geef jezelf wat je nodig hebt. Ga vooral niet mee in het geklaag van de mind, ga er ook niet mee in gevecht (dat versterkt het ook alleen maar), richt de aandacht op wat goed voelt en leuk is, laat je gedachten los, bijt je vooral nergens in vast… ga lekker wandelen en genieten buiten – of het nu regent of de zon schijnt…. 😉

Je kunt ook in gedachten meewandelen, ik heb afgelopen zondag terwijl ik in het bos wandelde een – eenvoudige maar krachtige – meditatie opgenomen, die vind je vandaag of morgen op mijn youtube-kanaal!