Goud Licht

Als je ergens last van hebt, wat het ook is, laat dan eens je identificatie ermee los. Het is niet wie je bent. Het is waar je aan vast houdt. En zolang je er in gelooft, is het waar voor jou en beperkt het je. Of dat nu ‘ziekte’ is of ‘armoede’ of ‘eenzaamheid’ of ‘strijd’ of… wat kan je nog meer bedenken, waar denk je last van te hebben?
Kan je zien dat het slechts een idee is over jezelf – of over anderen – waarmee je jezelf gevangen houdt? Wat je misschien zelfs wel onbewust juist in stand houdt om je aan vast te houden? Een verhaal waar je je identiteit aan ontleent op dit moment? Wat heb je te verliezen als je er last van hebt? Welke angst zit er achter?

Volgens mij is het altijd goed om op zoek te gaan naar je angst, zonder dan al die verhalen in te duiken, maar simpelweg om de onwaarheid erin te ontdekken. Vaak zien mensen zelf hun angst niet. En zo houdt angst hen in de grip. En zo houdt het verhalen in stand, die misschien allang hadden willen vertrekken en helemaal niet bij je horen.

Wat is je werkelijke angst? Marianne Williamson zei het al: Onze grootste angst is de angst voor onze eigen grootsheid. Mooi moment om even dit mooie, nieuwe liedje in te voegen, gemaakt met deze tekst:

Wat betekent het ‘een kind van God’ te zijn? Daar heeft iedereen zo z’n eigen beeld (of weerstand) bij waarschijnlijk, maar het betekent vooral dat je niet bent wie je denkt dat je bent. Elk concept over jezelf is al een beperking. Elk concept van God wellicht ook…
Dan blijft er ‘niets’ over en dat is waar we dan bang voor zijn. We klampen ons vast aan onze identificaties, aan hoe we het zouden willen hebben, maar ook aan dat waar we last van hebben, alsof we dat niet los zouden kunnen laten. Het is maar een verhaal… Zolang we dat geloven, zijn we ‘slachtoffer’ van ons eigen verhaal…
Is het niet bevrijdend om elk verhaal eens los te laten?

Wat blijft er dan over? Zeker niet ‘niks’, al lijkt dat misschien zo en al is dat de angst. Juist ‘Alles’. Alles is er al. Niet te begrijpen met de mind, niet aan vast te klampen, niet tastbaar, maar wel aanwezig. Altijd aanwezig, zelfs als je je daar niet van bewust bent.

Eigenlijk heb ik het in een van mijn vorige Bespiegelingen al duidelijk beschreven: In de Liefde lost alles op: Je bent die energie – die je ‘God’ kan noemen, je bent pure energie vanuit de bron: Een en al Liefde, Licht, sprankelende aanwezigheid, speels, enthousiast, vrij, blij, dat ben jij. Dat was er al voor je een lichaam aannam en zal altijd blijven. Het is er in elke cel van je lichaam. Het is pure Liefde, zelfs zoveel Liefde dat het bij wijze van spreken te klein is voor je lichaam.

Dan is de grote vraag: Waar richt je de aandacht op? Dat bepaal je zelf. En als je de aandacht alleen richt op wie je werkelijk bent, op die energie, ben je onmiddellijk verlost van al je ongemakken, al je strijd, je worstelingen met het leven, met anderen of met je (kleine) zelf, van al je ‘problemen’ en beperkingen, ergernissen en tekorten.

‘I am that I am’, kan je ook zeggen. Dat verwijst naar dat Goddelijke, met het woordje ’that’. Ook dat zijn weliswaar maar woorden, maar ook woorden doen hun eigen werk en bewerkstelligen iets. Met het herhalen van de simpele ‘formule’ I AM breng je jezelf snel terug naar wie je werkelijk bent. Terug in je Kracht, in je Zijn, los van al die verhalen en identificaties. Daarin vind je de bevrijding. Je bent EEN met ‘God’ zogezegd, je bent Goddelijk. Een staat van Zijn waarin je ‘persoontje’ oplost. Dat ‘persoontje’ wat daar graag mee aan de haal wil gaan, het wil begrijpen, vasthouden, definiëren. Zichzelf op de borst wil slaan en er weer iets ‘persoonlijks’ van probeert te maken. Daarom: Wees bescheiden, voel het of probeer het te voelen en bevrijd jezelf van al die illusies, verhalen, ongemakken. Blijf daar. Blijf in die Vrijheid en Vreugde aanwezig, probeer het vooral niet vast te grijpen.

Je kunt een enorme zekerheid ervaren, die niet vast te grijpen is. Maar juist die heeft je alles te bieden wat je maar wenst. Alleen… dan zijn er geen wensen meer. Want Alles is er al!

Stel je voor dat je Goud Licht in- en uitademt, tot je helemaal Een bent met dat Gouden Licht….