Pleidooi voor ECHT

Waar ik het eens over wil hebben is dit: Valkuilen. Er zijn veel mensen die hun eigen passie willen volgen, een eigen zaak opzetten en dan al snel stuiten op: Hoe bereik ik zoveel mogelijk potentiële klanten, hoe bereikt mijn product, boodschap of dienst een groot publiek? Hoe kom ik tevoorschijn als men via Google iets zoekt? Veel kliks en likes zijn tegenwoordig van levensbelang. We zitten al snel gevangen in de digitale netwerken. De valkuil is dat je jezelf daarmee juist tegenwerkt.

Gisteren ontving ik dit bericht:

….. Ondertussen heel veel gebeurd in en rondom mij. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu heb kunnen creëren wat ik wilde. Ook overvloed is mijn wens omdat ik daardoor meer mijn passies kan leven in dienst van het groter goed. De kans op overvloed is op mijn pad gekomen in de vorm van online geld verdienen. Het kost mij 10 minuten werk achter mijn computer per dag om 10 advertenties aan te klikken. Dit is het werk. Ik doe het nu 1 maand en mijn commissie is 700 dollar!! Er is heel veel mogelijk in het bedrijf. Voelt dit voor jou ook goed en komt dit vandaag op je pad als antwoord op je vraag? Ik kan je … toevoegen aan een besloten groep die “…” heet. Hier staan presentaties op die je kan bekijken. Je kan voelen of het iets voor jou is. Mocht het niet zo zijn, dan kan je je altijd zelf uit de groep halen. Ik hoor heel graag van je.

Okee, ik ben eens gaan kijken. Laat ik je meteen uit de droom helpen: Het gaat erom dat je eerst zelf geld inlegt en als je 50 dollar investeert duurt het maanden voordat je een tientje winst hebt. Behalve als je een team vormt, waar je dan dus je vriendenkring mee lastig gaat vallen of als je meer geld investeert. Dan zit je vervolgens maar wat te klikken op advertenties omdat die ‘gezien’ moeten worden. Maar meer dan tien op een dag aanklikken kan niet. En ja, je kan zelf ook advertenties plaatsen. Waar gaat het over? Gaat het nog ergens over? Nee, daar gaat het niet om.

Ik hou van ‘echt’. Ik wens dat deze zeepbel uiteen spat. Dat we er voor kiezen om alleen wat we echt interessant en boeiend vinden en waarderen aandacht te geven. Je snijdt jezelf in de vingers als je hieraan meedoet. Je houdt een systeem in stand waar je nooit tegenop kan boksen, maar in gevangen komt te zitten. Anderen verdienen meer dan jij aan dit ‘systeem’ en aan jou. Je laat je voor het karretje spannen van grotere bedrijven, die toch al meer macht hebben. Het is een hiërarchisch systeem, waar de oude economie op gebaseerd is. Een paar grote bedrijven, zoals Google en Facebook en allerlei afgeleiden daarvan hebben alle macht in handen. En het geld.

Hoe doorbreken we dat? Door echtheid. Door echt vanuit je eigen kracht te gaan leven en je eigen missie en passie te volgen. Want bovenstaand voorbeeld is een vorm van afhankelijkheid, waarmee je jezelf verzwakt. Net zoals heel veel andere zaken je afhankelijk kunnen maken. Let er eens op. Hoe vaak laat je ‘IENS’ bijvoorbeeld bepalen of jij naar een restaurant gaat of niet? Hoe vaak boek je een hotel via een booking-site? Of bestel je eten via ’thuisbezorgd’ ofzo? Het is net als de grote supermarktketens die de boeren onder druk zetten goedkoper te leveren, waardoor er meer varkens in een stal staan, zij weer afhankelijk worden van de diervoederproducenten, net zoals Bayern en Monsanto de hele voedselketen in hun macht willen hebben en liefst ook nog manipuleren of gewassen willen bestrijden met gif om dan vervolgens weer mensen en dieren afhankelijk te maken van hun medicijnen. Dit is het probleem van onze economie. En dat niet alleen: Ook alle gebakken lucht die verkocht wordt. Het speculeren met geld heeft ertoe geleid dat er geen werkelijke waarde meer toegekend wordt aan iets, zoals de ruilhandel ooit begon.

Ik zou willen dat ik een nieuw systeem kon opzetten, waarin samengewerkt wordt, waarin we uitwisselen en delen, de werkelijke waarde weer gaan zien en erkennen en elkaar stimuleren het beste uit onszelf te halen. Niet zozeer om geld te verdienen, maar omdat we iets te bieden hebben wat de moeite waard is. Omdat we vanuit plezier en enthousiasme delen. En ook dat mag ‘echt’ zijn.

Ik ben dankbaar voor mijn gevoel van ‘echt’, maar realiseer me ook dat ik er zelf ook enigszins in gevangen zit. Alleen al door een website en een webwinkel te hebben, al stap ik niet in allerlei promotionele activiteiten waar je dan toe uitgenodigd wordt en ben ik een beetje immuun voor statistieken, omdat ik mezelf daar niet door wil laten ‘vangen’. Maar ook omdat onze boeken ook via het CB verkocht worden en bol.com bijvoorbeeld ook zo’n machtspositie heeft. Wist je bijvoorbeeld dat bol.com zo’n 45 procent van de prijs van een boek verdient? Dan is er nog een deel voor het CB en ik schat dat uiteindelijk een-vijfde deel voor de uitgever overblijft, die de kosten van de productie er uit moet zien te halen. Reken maar uit wat degene die het ‘echte’ (inhoudelijke) werk doet dan nog overhoudt…

Het lijkt een beetje op de kinderarbeid in India, die ik ooit filmde. Een kind verdient nog geen dollar per dag aan het uithakken van het natuursteen, terwijl de aanrechtbladen hier voor een paar honderd euro verkocht worden, waar ze er dagelijks zeker 20 van uithakken. Ooit vertelde een VVD’er ons eens: “Wil je groeien, moet je andere mensen voor je laten werken… Aan je eigen ‘bereik’ qua inspanningen en uren zit een limiet.” Allemaal leuk en aardig, maar er klopt iets niet – in mijn ogen – met deze ‘vorm’ van economie. Het leidt per definitie tot ongelijkheid, machtsstructuren, uitbuiting – van mens, dier en milieu -, waar uiteindelijk maar een klein deel van profiteert, de top van de piramide. En de rest is afhankelijk.

Samenwerken, gelijkwaardigheid, delen en het beste uit jezelf halen. Een systeem waarin iedereen tot z’n recht komt. Waarin we elkaar dienen, waarin we willen bieden wat we te bieden hebben. Dat zou ideaal zijn.

Er klopt iets niet. En ik denk dat we dat alleen zelf kunnen doorbreken door ons daar meer bewust van te worden en andere keuzes te maken. Doe geen dingen waar je niet achter staat. Luister naar je eigen gevoel. Laat je niet manipuleren. Vertrouw op je eigen kracht. Koop geen producten die je niet nodig hebt of waarvan je de herkomst (milieu, dierenleed of kinderarbeid) niet kunt achterhalen. Kies voor eerlijk en echt. Kijk verder dan je neus lang is en laat je niet misleiden…

Laat ik er een intentie van maken: Mogen we ons met z’n allen meer bewust worden van onze eigen kracht en mogelijkheden, onszelf bevrijden uit deze machtsstructuren en alternatieven ontwikkelen die eerlijker zijn en mens, dier, natuur èn onszelf meer eren en respecteren. Eerherstel…

Op een mooie, eerlijke, schone, liefdevolle nieuwe wereld!

Dankjewel als meedoet deze intentie kracht bij te zetten, door het te wensen, je voor te stellen en voor ogen te houden! En door bewuste(re) keuzes te maken, kleine zelfstandigen te steunen, jezelf trouw te blijven en de werkelijke waarde overal van in te zien. Het maakt uit. Alles wat jij doet of laat, bijdraagt vanuit Liefde en plezier, maakt uit! Wij maken het verschil.