Fall in Love and stay there

Wie ben ik? Die vraag kun je het beste beantwoorden door in te zien wie je allemaal niet bent. Je bent niet je gedachten, je bent niet je lichaam, niet je verleden, niets wat aan verandering onderhevig is. Je beleeft als mens van alles, je ervaart van alles, je voelt van alles, je denkt van alles, maar dat is nog niet wie je bent.

In mijn tekening van gisteren – ik zal hem nog even toevoegen en meteen ook antwoord geven – ben je het wit. Het wit, dat alles beleeft, waarneemt, ervaart en voorbij ziet komen. Het wit dat zelfs overal in aanwezig is. Ook in het geel, groen, blauw en rood. Je bent BEYOND alles aanwezig.

Je voelt ruimte als je dat ontdekt. Het is niet iets om te begrijpen, te verwoorden, uit te leggen, (eigenlijk ook niet iets om in een tekening te vatten), maar om te ervaren. Mooji geeft daar een geweldige ‘oefening’ voor: De invitation to Freedom. Je ziet het in dit filmpje – ook met Nederlandse ondertiteling:

Nu de volgende stap, die daar logisch uit volgt: Iets bestaat alleen in jouw beleving omdat je er in aanwezig bent, als je je er aan verbindt, als je je ermee identificeert. Dat hoeft niet. Je kunt al die verhalen ook loslaten. Je bent niet je verhaal.*

Het punt is dat we vaak zeer gehecht zijn aan ons verhaal en bang zijn om dat verhaal los te laten. Dat is omdat we nog niet weten hoeveel ruimte zich daar achter bevindt. ‘We’ zijn misschien bang voor de oneindige ruimte, die alles te bieden heeft, maar dat vertrouwen we nog niet zo. Wie is die ‘we’ dan? Wie ben jij? Niet degene die bang is, niet degene die beperkingen ervaart, dat is de ‘persoon’ die verhalen maakt en al die verhalen gelooft. Daarom is het vooral een kwestie van ontmantelen van de onwaarheden. Ja, een kwestie waar je niet snel mee klaar bent, want de mind is slim en verzint steeds weer wat nieuws. ‘Hij’ protesteert, want ‘hij’ wil het begrijpen, in de hand hebben, ‘hij’ wil controle en ‘hij’ verliest z’n grip als jij in de ‘BEYOND’ ruimte stapt. Ook dat kan je waarnemen en je kunt er om lachen. Je hoeft het allemaal niet zo serieus te nemen wat de mind iedere keer opwerpt aan bezwaren. Je hoeft daar niet in mee te gaan. Hij zal pogingen blijven doen om je weer te vangen, maar jij bent de mind niet, dus je hoeft je niet te laten vangen. Je kunt je daar uit bevrijden.

Jouw diepe wens om vrij te zijn, zal gehonoreerd worden. Alles wat overeenkomt met de Waarheid heeft meer kracht dan welke onwaarheid dan ook. Roep de Waarheid tevoorschijn in je leven en je zult gaan zien wat de ‘onwaarheden’ zijn. Je bent de Waarheid. Je bent de Liefde. Je bent de Divine Being, met eindeloze mogelijkheden. Je kunt kiezen. Blijf gefocust op de Waarheid en alles zal op z’n plek vallen.

Dit is de methode die ik je – op advies van andere ‘meesters’ – aanraadt: Zeg (regelmatig) hardop:

“Ik ben de Waarheid. I am the Truth.”

Je kunt  ook zeggen: “Show me the Truth”, ofwel: “Laat me de Waarheid zien.”

Het is een keuze. Een keuze die iedereen zelf zal ‘moeten’ maken, want we hebben vrije wil. Als je zegt: ‘Ik wil bevrijd zijn van angst of van beperkingen’, klopt dat met de Waarheid in jezelf en daarom zal dat z’n werk gaan doen. Wat je ook kunt zeggen is: “Ik ben bereid…”

En zie hoe het zich ontvouwt. Want het ontvouwt zich als jij het toelaat. Je hoeft geen moeite te doen, niet te vechten, geen strijd aan te gaan met je angsten. Je hoeft het zelfs niet te bedenken. Je hoeft alleen maar ‘JA’ te zeggen tegen de Waarheid. Laat de Waarheid zich ontvouwen in jou.

“Fall in Love and stay there,” zou Rumi zeggen.

* Je bent niet je verhaal. Je kunt jezelf ook een ander verhaal vertellen. Hoe dat werkt in de praktijk, hoe je dat aan kunt pakken, welke effecten dat heeft, dat kun je lezen in het boek ‘Eerherstel, een nieuw begin.’