We leven NU

Ik kreeg van iemand een berichtje met de vraag wat ik wist van vorige levens. Ze is mijn boek aan het lezen en vroeg of ik het daar ook nog over had. Ja, het komt wel ter sprake, een paar verhalen hebben er duidelijk mee te maken. Maar waarom vroeg ze dat, wat was de kwestie, wat was er aan de hand?

In principe is het helemaal niet nodig om je met vorige levens bezig te houden. We leven NU, hier. In dit leven komen we tegen wat we te doen hebben, uitdagingen soms, bepaalde thema’s die nu vragen om op een nieuwe manier aangepakt te worden, met nieuwe ogen bekeken te worden, het leven is bedoeld om te groeien en het is niet de bedoeling dat het steeds ingewikkelder wordt. Juist niet. Het wordt steeds eenvoudiger.

Als je vragen hebt, als er kwesties spelen, komen de antwoorden wel. Daar kan je op vertrouwen. Je hoeft niet op zoek te gaan naar hele ingewikkelde oorzaken, blijf gewoon goed bij jezelf en luister goed naar je eigen gevoel. Daarin ligt de ontwikkeling: Goed naar jezelf luisteren. Het graven in vorige levens kan ook een vorm van vluchten zijn, het buiten jezelf zoeken. We krijgen in dit leven nooit meer dan we aankunnen voor onze kiezen en in het hier en nu ligt de uitdaging. In het leven van nu, vandaag.

In dit geval bleek het vooral nieuwsgierigheid te zijn geweest om te rade te gaan bij iemand die zich bezig houdt met vorige levens. Toen ik het verhaal las, bekroop me een naar gevoel: Op deze manier houden we oude drama’s in stand, we voeden ze en als we niet oppassen worden we opgezadeld met trauma’s uit het verleden waar we allang vrij van waren.

Als er nu iets is wat je tegenhoudt om jezelf te zijn of om de volgende stap te zetten op jouw weg, kijk dan waar het nu over gaat. Wie of wat maakt dat je je onzeker voelt? Waar twijfel je aan? Kan je het patroon waarnemen? Als je het kan waarnemen, kan je het ook doorbreken. Je kunt jezelf een ander verhaal vertellen, je kunt gaan herschrijven, je kunt eens een andere stap zetten, afwijken van je eigen patroon door anders te reageren op situaties, zien welke angst er nog leeft in jou en als het gezien is…. dan kan het transformeren. Zo simpel is het: Transformeer angst naar Liefde. Daarmee creëer je ruimte voor jezelf en in die ruimte kan alles bewegen.

***

Neale Donald Walsch
You want certain things in your life. Don’t attend the things you don’t want, because your attention creates them. Attend only to what you want.
Divine Mother