Guerilla-gardening…

Even iets heel anders: Hoe we een kerstboom hebben gered! Ik heb het altijd raar gevonden, om een boom in huis te zetten en vooral dat zo’n boom dan na de kerst weer werd afgedankt en verbrand. Voor mijn gevoel doet dat geen eer aan de boom, ook al is het nog zo gezellig voor veel mensen om een kerstboom in huis te hebben.

En nu heb ik voor het eerst van mijn leven een kerstboom! Na de kerst. Buiten. Naast de deur. Gered van de ondergang. In dit filmpje zie je mijn guerilla-buurman, die al heel veel mooie tuintjes heeft aangelegd rondom de bomen en langs de muren van z’n huis. Zo bloeit er altijd wel iets en… dat is goed voor de bijen! De bijen hebben voedsel nodig en het helpt om bloeiende planten in je tuin of in perkjes te zetten, om bloemen te zaaien, om niet alles te keurig aan te harken of te betegelen of ‘onkruid’ te wieden. Voor bijen is het geen ‘onkruid’, alles wat bloeit is voedsel! En wist je dat wilde bijen overwinteren in oud hout? Niet alleen de bijen, ook vlinders en allerlei andere insecten hebben onze aandacht en zorg nodig om te overleven. Alles begint klein, in je eigen omgeving. En alle kleine beetjes helpen…

Daarom: Deze ene kerstboom staat voor mij symbool voor wat meer respect en aandacht voor de natuur, de bomen, planten, alles wat groeit en bloeit. En daarom hebben we hem – o nee, haar… – ook een naam gegeven! 🙂