De uitdaging…

Ken je dat, dat iedere keer als je een flinke stap wilt zetten, er een beer op je pad verschijnt, die je tegen wil houden? Alsof de duvel ermee speelt, wordt je weg weer geblokkeerd. Soms in de vorm van bepaalde personen, soms in de vorm van omstandigheden… maar… als je beter kijkt, kan je zien dat het je eigen angsten zijn. Het zijn jouw eigen beren. Je verwacht ze onbewust misschien. Je laat je erdoor tegenhouden. En ja, je zou het ‘de duvel’ kunnen noemen, maar de duvel bestaat alleen zolang je er bang voor bent!

Laten we het voor het gemak dus maar even de ‘duvel’ noemen, die jou de pas af probeert te snijden. Hij probeert je af te leiden, hij trekt je aandacht weg van waar je mee bezig was of wat je van plan was. Hij doemt op om je te verleiden ‘in je hok’ te blijven, voorzichtig te zijn, vooral jezelf niet te laten zien, je aan te passen of te conformeren aan ‘het systeem’ of aan de verwachtingen.

Maar in werkelijkheid ligt het anders: Hij daagt je uit! Hij daagt je uit om naar jezelf te kijken, in jezelf te onderzoeken waar je bang voor bent. Welke onredelijke argumenten je zelf hanteer om niet te doen wat je ingegeven wordt, te onderzoeken welke oordelen en afkeuringen er in jezelf allemaal leven. Hij is een product van je eigen angst, vaak onbewuste angst. Angst speelt een overheersende rol zolang hij onbewust is en dat is ‘hij’ doorgaans. Want zodra ‘de angst’ gezien is, is hij overwonnen. Kijk hem aan. Durf hem aan te kijken. En neem dan een beslissing. Jouw ware zelf kent die angst niet. Het is je onware zelf, die zich daardoor laat leiden. Ook wel het ego genoemd. Het ego bestaat bij de gratie van angst. En dat ego wil ontmanteld worden. Daar ben JIJ voor.

Het hele gevecht met anderen heeft geen zin. Ook het gevecht met jezelf niet trouwens, maar soms is dat even nodig om het helder te krijgen en om keuzes te maken. Wil je je laten leiden door angst of wil je groeien? Dat is namelijk de andere kant op bewegen. En alles en iedereen die je er de schuld van geeft dat dat niet zou kunnen of mogen, zijn alleen maar excuses. Daar kom je achter als je het onderzoekt. Niemand houdt jou tegen. Alleen jijzelf. En die anderen? Die reageren ‘braaf’ op jouw verwachtingen. Want onbewust nodig je ze uit om het jou moeilijk te maken.

Overwin jezelf en ga door. Hou koers. Blijf gefocust op wat je wel wilt. Laat je vooral niet afleiden door wat je niet wilt!

***
Ook daarover gaat Eerherstel. Juist daarover gaat het. Ik heb mezelf uitgedaagd en ben de uitdagingen aangegaan. Daar vertel ik over, maar ondertussen ontmantel ik al die onwaarheden ook. Het is aan mij om te kiezen wat ik de macht geef, wie ik de macht geef. En diezelfde uitdagingen ga ik nu ook weer aan met dat vloggen. Ik kom ze opnieuw tegen. ‘Wie A zegt, moet ook B zeggen,’ hield ik mezelf voor. Doorgaan dus… het pad wijst zichzelf.

Voor iedereen, die dit herkent en er ook aan toe is om hiermee af te rekenen:  hier kan je het boek bestellen!

Het geeft je handvaten, richtlijnen en voorbeelden en aan de hand van mijn ervaringen en eigen ‘onderzoek’ neem ik je mee in het overwinnen van jezelf en het ontdekken van je Zelf. Je ware Zelf is wijs, liefdevol, heeft vertrouwen en lef, daarin vind je je eigen kracht!