Onze mind lijkt erop getraind om vooral negatieve informatie vast te houden en daarop te focussen. De heldere en verfrissende uitleg in dit filmpje laat zien hoe het werkt, het is onderzocht en de resultaten zijn opmerkelijk: Een succes zijn we al snel weer vergeten, met een tegenslag blijven we maar rondlopen.
Dat betekent dat we zelf bewuste actie zullen moeten ondernemen om onze mind te trainen, om onze aandacht te verleggen. Nu je dit filmpje hebt gezien, vergeet je in elk geval niet meer hoe het werkt en kan je het dus waarnemen bij jezelf. Dat is alvast een hele belangrijke stap. Want als je het kan waarnemen, kan je ook beslissen om dat aan te pakken, want uiteindelijk ben je wel zelf de baas over je mind, althans… daar kan je voor kiezen. Net zoals je ook op elk moment kunt kiezen voor beter voelende gedachten en waarom zou je dat niet doen?
Ik geef toe, het vraagt training en het vraagt bewuste keuzes, oplettendheid en inzicht, zelfonderzoek. Misschien is het ook handig om te weten dat je je gedachten niet bent, zelfs je overtuigingen niet. Ze komen ergens vandaan misschien, het kunnen oude opgeslagen (gedachten)patronen zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je er aan vast zou moeten houden. Hoe vaak nemen we anderen niet van alles kwalijk bijvoorbeeld? Maar wat als het nu eens niet over die anderen gaat? Als het over jouw interpretatie van een ander gaat? Als het over jouw invullingen en eigen patronen (angsten) gaat? Dan kan je net zo goed iets anders denken. ‘Niemand kan jou iets aandoen,’ zou Byron Katie zeggen, ‘Alleen jijzelf.’
Volgens mij is het de kunst om het niet van een ander of van omstandigheden af te laten hangen of je je goed voelt of niet, of je blij bent of niet, of je geniet van het leven of niet, of je voor elkaar krijgt wat je wenst of niet. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor en ook al word je nog zo uitgedaagd, het hangt van jezelf af of je je daardoor uit het veld laat slaan of niet. Je bepaalt zelf waar je aandacht aan besteedt en hoe.
Je kunt niet altijd voorkomen dat je ergens door getriggerd wordt, je kunt wel kiezen hoe je daarmee omgaat. Verzet ergens tegen veroorzaakt frictie. In jezelf en dus ook buiten jezelf. Loslaten is het verzet opgeven, het accepteren van een situatie is eigenlijk meer het waarnemen van een situatie en dan een keuze maken. Je neemt een bepaald gevoel waar in jezelf, okee. Dat heeft alles te maken met de gedachten die je eromheen gebouwd hebt. Zit je daar eenmaal in, heb je geen toegang tot positieve gedachten, maar je kunt je wel afvragen hoe je je zou willen voelen. En je kunt aan het werk gaan. Dat is raadzaam. Het is het belangrijkste werk dat we te doen hebben, als je het mij vraagt.
Maak het eerst neutraal, richt je aandacht op iets heel anders, onderneem positieve actie, ga mediteren of wandelen of schrijven. Schrijven helpt om je gedachten te sturen en te keren, je kunt jezelf zo een heel ander verhaal inschrijven 😉 (Daar ben ik in gespecialiseerd, mocht je er hulp bij wensen, welkom bij ‘herschrijf je eigen leven‘…)
Of maak de omslag door de aandacht te verleggen naar waar je dankbaar voor bent. Sowieso een goed idee om daar dagelijks de aandacht op te richten. Hier een behulpzaam filmpje, waarbij je meteen kunt voelen hoe snel dat werkt! 🙂