Kleur

“An event and your reality about that event are not the same thing.”

Er is wel eens een proef gedaan met een auto die in het water reed en na afloop vroeg men de omstanders welke kleur die auto had. Iedereen noemde een andere kleur. Interessant hè? Goochelaars maken daar ook gebruik van. Ze leiden je af door je aandacht ergens op te vestigen en ondertussen gebeurt er iets anders.

Waarmee ik maar wil zeggen: het is maar net hoe je kijkt, waar je naar kijkt en wat je aandacht trekt. Wat je aandacht trekt is misschien een beetje voorgeprogrammeerd, zo kijk je naar de wereld. Je blik is natuurlijk altijd gekleurd. De kunst is om dat waar te nemen. We zijn voortdurend over van alles aan het oordelen bijvoorbeeld, maar ben je ook in staat om je eigen oordelen waar te nemen? Ben je in staat om te zien waar ze vandaan komen? Vanuit welk idee of gevoel in jezelf? Dat gaat over jou. Terwijl die oordelen vaak over een ander of over een situatie gaan. Misschien kan je het oordelen op zich niet helemaal voorkomen, maar het waarnemen van je oordelen kan wel. Waarom raakt iets je zo, bijvoorbeeld? Vaak zit daar een heel ander verhaal achter en dat gaat helemaal niet over de huidige situatie of de persoon waarover het lijkt te gaan. Dat wordt alleen getriggerd in je en vervolgens begint de mind daar hele verhalen van te maken. Dat kan je zien gebeuren. En als je het kan zien gebeuren, kan je je daar ook vrij van maken. Oordelen zijn vaak een vorm van ontwijken, het buiten jezelf plaatsen, een ander de schuld geven of iets de schuld geven. Wat je dan ontwijkt is een dieper gevoel. Wat je ontwijkt is jezelf. Met als gevolg dat diezelfde situaties zich keer op keer in verschillende vormen voordoen. Omdat ze overeenkomen met jouw beleving, omdat je ze creëert, zonder dat je het in de gaten hebt. Maar ze dagen je uit om naar jezelf te kijken. Om eerlijk naar jezelf te kijken. Ook dat hoeft niet met oordelen gepaard te gaan, want dan zie je het nog steeds niet.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onmacht voelt of dat je je slachtoffer voelt. Misschien is dat wel hetzelfde. En dat is iets om naar te kijken. Ben je wel zo onmachtig? En hoe kan je slachtoffer zijn als je weet dat je alles zelf creëert? Een situatie kan een situatie zijn, neutraal, maar jij geeft er je kleur aan. Daar kan je je bewust van worden, daar kan je zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. In welke situatie dan ook.