Quality-time

Er zijn van die momenten dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Gisteren kreeg ik het bericht dat mijn goede vriend Wim Denie, de juwelier uit Turnhout die mij inspireerde tot De Magische Gouden Ring, er plotseling tussenuit gepiept is. Als ware levensgenieter deed hij dat zomaar terwijl hij op een terrasje zat, volkomen onverwacht. Voor mij althans. Misschien had hij het zelf wel aan zien komen, ik weet het niet.

Een week eerder zat ik nog met hem op een terras in Turnhout. Hij maakte zich niet meer zo druk over de verkoop van z’n huis, hij zou het wel zien. We hadden het erover hoe ideaal het voor hem zou zijn als hij ergens woonde, waar hij zo naar buiten kon lopen, z’n moestuin in en kon plukken wat hij op dat moment klaar wilde maken. En over dat mensen hem soms een beetje een vreemd hadden gevonden, vanwege de manier waarop hij sprak over het leven. Authentiek en zichzelf, dat was hij. Hij kon dwars door de dingen heen luisteren, hij hoorde waar het echt over ging. Als je hem een ‘verhaal vanuit het hoofd’ vertelde, volgde hij het niet. Alleen als het echt ergens over ging.

Ik herinner me talloze leuke uitstapjes, verrassende ontmoetingen, lekkere etentjes, terrasjes, uren die voorbij vlogen, interessante gesprekken, zelfgebrouwen drankjes, zijn zoektocht naar de essentie, die hij volgens mij allang gevonden had…  en nog veel meer. Altijd even enthousiast, belangstellend, vol verhalen en plannen.

Ik vroeg nog of hij soms ook geïnteresseerd was om ergens bij aanwezig te zijn vandaag, maar hij wilde zich niet vastleggen. Zodra hij de kans zag, zou hij op reis gaan. Waarheen? Dat wist hij nog niet, het kon van alles zijn….

Dat blijkt.

Het dringt nog steeds niet helemaal tot me door. Hoe zou het zijn voor hem? Hem kennende gaat hij met grote nieuwsgierigheid ook dit nieuwe avontuur aan en zal hij, zodra hij de kans krijgt, zeker de mogelijkheid aangrijpen om ons ook daar enthousiast over te vertellen. Ik kan me voorstellen dat hij zelfs op z’n eigen manier toch aanwezig is vandaag en er z’n licht over zal laten schijnen. Ik laat me graag inspireren…

De tastbare geneugten van het leven, daar heeft hij goed van geproefd. En dat is het, wat ik je wil zeggen, namens Wim: Geniet ervan, zolang het kan. Volop. Juist van al het moois dat je met je zintuigen kan voelen, proeven, ruiken, zien en horen.
Al die gewone dingen, die zijn niet zo gewoon. Die maken het leven bijzonder en waardevol. Heb oog voor detail. Zie de schoonheid. Geniet van elkaar. Besef de waarde van het leven en wees volop aanwezig waar je bent, met wie je bent en bij alles wat je deelt met anderen, want die momenten zijn uniek.

Niets in het leven is het waard om niet van elke dag te genieten. Zet je zorgen opzij, want ze ontnemen je het zicht, het licht, waarmee je al die pracht kunt zien, waar het echt over gaat.

Dankjewel lieve Wim, voor al die mooie momenten. Dankjewel voor wie je was en altijd blijft. Het was altijd quality-time met jou. Ik zal het missen die geneugten van het leven met jou te delen. De waarde ervan zal altijd blijven. De essentie is voelbaar. Dat blijft altijd.

14 gedachten over “Quality-time”

 1. Dag Petra,

  Dank voor je mooie woorden over Wim, over jouw ontmoetingen met hem, en helaas over zijn heengaan. Ik zelf heb Wim niet meer gezien sinds mijn verhuis weg uit Turnhout. Wim! Een speciale en unieke man, inderdaad, die aanvoelde wat tussen woorden te vinden is. Ik herinner me de vele gesprekjes met hem in zijn winkel. Hij nam er altijd de tijd voor. Voorbij de tijd.
  Aan Wim: goede reis verder, rust in vrede.
  Aan familie en vrienden en aan jou: veel sterkte!

 2. Wat een mooi eerbetoon Petra, alsof ik Wim na zijn vertrek hier alsnog een beetje mag leren kennen.

 3. Lieve petra, ik heb wim helemaal niet gekend maar je schrijft zo mooi over hem dat ik bijna een spijtig gevoel heb dat ik hem niet heb gekend. Heel veel sterkte!

 4. Beste Petra, zoals je Wim beschrijft, zo is het exact zoals we Wim allemaal gekend hebben. We zullen Wim blijven herinneren als een ingoed man, kunstenaar, kunstminnend en het leven minnend. Goede reis Wim. Heel veel sterkte aan de familie!

 5. Dag Petra, jouw mooie woorden geven zo gevat weer wie mijn vader was. Hartelijk dank voor deze woorden alsook de veke reacties die de ganse familie Denie veel troost geven.
  Marjan Denie

 6. Ja Marjan, hij was geliefd en heeft veel liefde gegeven…. In jullie en in al die mensen leeft hij voort… in het hart. Glimlachend en tevreden zal hij dat waarnemen, schat ik zo in…

  Veel sterkte. X

 7. Dankje Ludwina, en ja, zo hebben wij elkaar ook ontmoet via Wim. X

 8. Dankje Peter.
  ’t Had maar zo gekund dat je ons was tegengekomen bij Niels. Oosterhout lag precies in het midden, als we op dezelfde tijd vertrokken, arriveerden we steevast tegelijkertijd bij Klinkers. Het was z’n favoriete restaurant in Nederland en veegde meteen alle vooroordelen over de Nederlandse keuken opzij. 🙂

 9. Goede avond!
  Ik ben Simone vanuit Oostenrijk.
  Per toeval ben ik op deze site gekomen omdat ik op zoek was om ergens mijn gedachten uit te spreken over Wim. De meeste zullen mij niet kennen maar mischien wel het verhaal. Het is al 16 jaar geleden dat ik Wim heb mogen ontmoeten via onze gemeensame vriend Luc Govaerts en familie. Ik was op zoek naar werk in buitenland en in verband daarmee had ik ook een woning nodig. Met heel veel plezier heeft Wim mij aangeboden bij hem te logeren terwijl wij elkaar voor het EERST onmoeten! Zonder zijn toespraak had ik ook nooit in Belgie gaan werken. Ik was jong, kende niet veel mensen daar en de taal totaal niet machtig! Wat zou ik gemist hebben!!! Zijn Gastvrijheid was overweldigend en hij was ook steeds bezorgd en zorgend. Als ik laat in de Avond van mij werk kwam stond hij vaak nog klaar voor een praatje, oh wat hebben wij mooie gesprekken gehad! Eerst op zijn Duits en later ging het ook op zijn vlaams 🙂 Alle mooie moment hier op te schrijven zal niet lukken zo veel dat er waren! Ik mocht mee naar feesten, ik heb hem geleert “Knödels” te koken en het was gewoonweg geweldig inspirerend. Had ik Wim niet onmoet zou ik nu ook niet met mijn man getrouwd zijn, die ik die tijd heb leren kennen. Ik wil gewoon dat de mensen weten hoeveel hij voor mij gedaan heeft en ik heb zo veel aan hem te danken dat ik het niet in woorden kan vatten! Mijn grote Dank ook nog aan Fam. Luc Govaerts! Zonder hun had ik Wim nooiet leren kennen!
  Vanwege de grote afstand kan ik er niet persoonlijk aanwezig zijn, maar op deze manier kan ik toch even reageren.
  Heel veel sterkte aan de ganse Familie en vrienden van Wim, en geweldige man die mijn leven rijker heeft gemaakt.
  Wim, hou je goed daarboven! Wij zullen je nooiet vergeten en gans mijn Familie is je voor altijd dankbaar.
  Simone Mallaun met Familie

 10. Wat een mooi verhaal! Dankjewel. Ik heb het doorgestuurd naar de familie.

 11. Mooie woorden Simone over Wim . Ik ben ook zeer blij dat ik jou hierbij heb kunnen helpen . Het was een hele uitdaging voor u ,maar ook voor ons . Ik,ben ervan overtuigd dat je het naar je zin had bij Wim. Ik hoop ook werkelijk dat je hem nooit vergeet , net zoals ik hem ook nooit zal vergeten .

Reacties zijn gesloten.