De kracht van schrijven

The only restriction is the limitation in your beliefs that prevents you from breaking free from self-made imprisonment. (Doreen Virtue)

“Net zoals je geluk of je innerlijke vrede niet afhankelijk is van een ander of van omstandigheden – al denken we dat vaak – is het waarmaken van je dromen, je missie en je goed voelen over wat je doet, niet afhankelijk van geld of van de buitenwereld. Waar een wil is, is een weg, zeggen ze wel eens. Als je jezelf maar trouw bent en weet wat je wilt, ècht wilt, dan wijst die weg zichzelf… “

Dat is een alinea uit mijn boek ‘Een nieuw begin’, waar ik nu de laatste hand aan leg. Het interessante is dat het een proces laat zien, in de periode dat ik het aan het schrijven was, door het schrijven zelfs. Alle puzzelstukjes vallen in elkaar, alles klopt, zoals ook in je eigen leven altijd alles klopt, maar je dat vaak achteraf pas ziet.

Schrijven is een scheppende kracht, ook voor jou. Je hoeft geen heel boek te schrijven, maar je kunt het schrijven wel gebruiken om te herschrijven wat je dwars zit. Hoe je het doet, maakt niet uit. Het gaat om wat je ermee bereikt: je doelen, je wensen, je dromen, je geeft ze leven door ze op te schrijven.

Alleen lijstjes maken werkt al. Het houdt de focus scherp.
Toen ik aan het opruimen was, vorig jaar, kwam ik allerlei lijstjes tegen en het was een feest om te ontdekken hoeveel er al af was, hoeveel er klaar was, afgerond, gelukt.

Ook stonden er dingen op die lijstjes die ik allang deed, maar nog niet zag. Nog niet zoveel als ik zou willen en kunnen misschien, maar dat groeit vanzelf als ik gewoon doorga en het laat gebeuren. Mijn visie is in de loop van de tijd ook steeds helderder geworden. Ook dankzij het schrijven natuurlijk, omdat je schrijvend alles vanuit een groter perspectief kunt bekijken.

Wat ik de deelnemers aan ‘Maak een plan‘ zojuist schreef:
Lijstjes maken hoeft niet vanuit ontevredenheid met het NU te gebeuren. Ze zijn gewoon behulpzaam bij het creëren. Het verder creëren, want het wil niet zeggen dat je niet al doet, wat er op je lijstjes staat. Ontevredenheid kan dus net zo goed tevredenheid zijn, het is dus het gat tussen wat er al is – en wat je ‘denkt’ dat er zou moeten zijn, omdat je het niet op waarde schat, omdat je denkt dat het meer, beter, groter en belangrijker moet zijn. Terwijl je het juist daarmee belemmert. Het werkt om voor jezelf je doelen op te schrijven, het houdt je op koers en gaat met je meewerken, alleen al omdat je het opschrijft.

Ook zin om nog mee te doen met ‘Maak een plan‘?
Je wordt er gegarandeerd vrolijk van! 🙂

Fijne dag met veel inspiratie gewenst! Zoals dat past bij Pinksteren…