Commitment aan jezelf

Vorig jaar had ik met een goede vriend een interessante filosofische briefwisseling over focus en je doelen bereiken en kwamen we uit op het verschil tussen ‘mechanisch’ en ‘organisch’. Mechanisch is ‘zoals het hoort’, volgens een vooropgezet plan, wat stug en strak, niet per sé vanuit jezelf ontstaan. Organisch is meer groeiend van binnenuit, vanzelf ontstaand en op natuurlijke wijze met je mee groeiend. Organisch is meer passend in de nieuwe tijd en past ook beter bij de gevoelige mens. Alleen heb je ook voor ‘organisch’ wel een duidelijke focus nodig, wil je een doel bereiken. Vaak laten we ons steeds weer afleiden door van alles ‘onderweg’.

Juist die gevoeligheid kan ertoe leiden dat je omwegen gaat maken en uit de weg gaat wat je ervaart als ‘moeilijk’ of ‘bezwaar’ of nog even niet weet. Juist dat aanpakken, daarmee aan de slag gaan en het behapbaar maken is van belang om je dromen waar te maken en je doelen te bereiken. Het schijnt dat we ‘normaal gesproken’ 80 procent van onze tijd bezig zijn met de dingen die maar weinig opleveren en dat 20 procent van wat we doen of willen doen juist 80 procent oplevert, alleen omzeilen we juist die 20 procent graag. Een vreemd verschijnsel. Het is dus een effectieve aanpak om te gaan kijken naar die 20 procent en juist daarmee aan de slag te gaan. Mensen die dat onderscheid goed kunnen maken zijn succesvoller en behalen hun doelen. Het levert een efficiënte aanpak op, die nodig is, omdat je nooit alles kunt doen en dus heel bewust duidelijke keuzes maakt.

Die efficiëntie spreekt het organische niet tegen, integendeel: je houdt alleen goed je doel voor ogen, zodat je beter gebruik kunt maken van het organische beginsel. Vanuit het een ontstaat het ander. Door je aandacht er op te richten, groeit het. Na de ene stap dient de volgende stap zich automatisch aan. Het Plan gaat voor jou werken.

Vandaar ‘Maak een Plan‘, voor iedereen die zichzelf over de drempel wil helpen en meer richting wil geven. Een commitment aan jezelf en je eigen doelen. Het voordeel is dat je, omdat je er aan begint, al meteen een stevige start maakt, nog eens extra versterkt doordat we gezamenlijk aan de slag gaan. Natuurlijk kan je ook later instappen, natuurlijk kan je ook zelf NU meteen aan de slag gaan. Alles kan en mag.

Maar vraag je eens af of het zo is en zo ja, waarom het zo is dat je uitstelt wat juist zo belangrijk voor je is.

Alles begint NU! 🙂