Aandacht, waardering en erkenning

Heel veel mensen hebben behoefte aan aandacht, waardering en erkenning. Dat is natuurlijk logisch. Tegelijkertijd vergeten we – juist door onze eigen behoefte – wel eens elkaar aandacht te geven, te waarderen en te erkennen… Misschien zijn we er nog wel niet helemaal toe in staat als we zelf een ’tekort’ ervaren op dit terrein. En wat helemaal jammer is, is dat mensen soms jaloers op elkaar zijn. Terwijl die jaloezie misschien wel precies vertelt wat zich in henzelf wil ontwikkelen… En dat wordt dan enorm geblokkeerd als je jaloers bent. Voorbeelden genoeg te noemen, maar je kent het vast zelf wel. Mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, ontnemen zichzelf ook het licht in de ogen…

Jaloers zijn op de rijkdom of het succes van anderen bijvoorbeeld, zal jou zelf nooit rijkdom of succes brengen, maar juist gevangen houden in de tekort-positie. En dat geldt voor alles. Wat je een ander niet gunt, gun je jezelf onbewust ook niet.

Ik denk dat we allemaal behoefte hebben aan aandacht, waardering en erkenning, maar dat het net even anders in elkaar zit dan de meeste mensen denken of ervaren. We hebben het niet zozeer nodig van anderen, maar van onszelf. Iets in onszelf, wie wij werkelijk zijn, de diepere waarheid over onszelf, die wil aandacht, gewaardeerd en erkend worden. Daar gaat het over.

Als wij in ons leven laten liggen wat echt belangrijk voor ons is, onze passie, onze idealen, onze diepere drijfveren erkennen, luisteren naar onze innerlijke stem… dan voelen we ons niet echt gelukkig. Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan die voldoening, dat dat de werkelijke behoefte is. En natuurlijk kan dat voor iedereen verschillend zijn, want we hebben allemaal onze eigen rol in het geheel. En juist daarom is er totaal geen reden voor jaloezie of voor competitie of concurrentie. We kunnen elkaar juist enorm versterken, aanvullen en stimuleren, toejuichen, motiveren en dat is een totaal andere beweging. Dat is delen. Dat is overvloed. Dat is de werkelijke rijkdom. En… de werkelijke behoefte achter de behoefte die het op het eerste gezicht lijkt om het van anderen te moeten krijgen. Alles wat je geeft, geef je ook jezelf. Alles wat je deelt, maakt je rijker. Letterlijk en figuurlijk. Laten we beginnen met aandacht, waardering en erkenning daarvan! 😉