‘Vind ik leuk’

Je hebt vast ook die vraag wel eens voorbij zien komen: Wat zou je nu zeggen tegen jezelf op jonge leeftijd? Stel je kon jezelf advies geven met terugwerkende kracht… Best leuk om eens over na te denken en het op te schrijven. Alleen, wat heb je er nu aan? Iemand anders heeft er misschien iets aan, dus het is misschien vooral iets om in het openbaar te delen. Hoewel het geen kwaad kan om er eens bij stil te staan.

Wat zou je zeggen tegen je toekomstige zelf? Die vraag heeft meer zin. Laten we daar eens bij stil staan. Ik zou tegen mezelf zeggen: ‘Blijf je grenzen verleggen, blijf vooral bewegen, letterlijk en figuurlijk, maak zoveel mogelijk plezier, geniet overal zoveel mogelijk van op het moment zelf, weet dat alles tijdelijk is en voorbij gaat en dat het vooral heel erg zonde van je tijd is om je zorgen te maken. Je weet toch nooit hoe het loopt. Alleen wat je wel weet is dat de kans groter is dat alles plezierig en prettig verloopt als je daar voor kiest. Geniet zoveel mogelijk overal van, zoek elke dag weer de schoonheid in alles op, leef vanuit je hart, maak het niet te moeilijk, sta open voor toevalligheden en verrassingen, verwacht wonderen, zie de wonderen en verheug je erop. Lach veel en wees blij, bijt je nergens in vast, voel je vrij…’

Zoiets. Dat zou ik misschien ook wel tegen mijn jonge zelf zeggen trouwens. En dat zou ik dus ook NU tegen mezelf kunnen zeggen. Ik denk dat ik eens een brief aan mezelf ga schrijven voor elke dag. Met allemaal dingen erin die je makkelijk vergeet of over het hoofd ziet als je teveel bent gefocust op dat er iets ‘moet’. En van die dingen, die je soms vergeet, omdat je per ongeluk geneigd bent te letten op wat er nog niet is, waar nog aan gewerkt moet worden, wat nog even opgelost moet worden, waardoor dat veel meer aandacht krijgt dan alles wat er al wel is, wel al goed is, wel prettig is, wel aanwezig is om al van te genieten. Beetje jammer om daar aan voorbij te gaan en onevenredig veel aandacht te besteden aan die kleine dingen, die nog ‘moeten’… die we daardoor heel groot maken.

Dat besefte ik omdat ik het boek aan het herlezen ben wat ik heb geschreven, het is bijna klaar. Ik ben heel tevreden over de eerste en de laatste hoofdstukken, in het midden zitten nog een paar kleine dingen, waar ik nog even mee aan de slag ‘mag’ om er helemaal een goed gevoel over te hebben en het kloppend, in evenwicht, in harmonie te krijgen, maar… die paar kleine dingen overschaduwen – als ik niet oplet – de rest. Dat is behoorlijk dom, vind ik als neutrale toeschouwer van mezelf. Het zijn gewoon een paar kleine dingen. That’s all.

En zo gaat het volgens mij heel vaak, met van alles in het hele leven. Veel teveel aandacht voor een kleine gebeurtenis die misschien niet prettig was, waardoor heel veel andere momenten vergeten worden. Of er gebeurt iets ‘ergs’ in een bepaald land en we weten het allemaal, het is in de hele wereld nieuws, maar de rest van het land, het gewone leven daar, kennen we niet. Ja, zo gaat het. Iemand pleegt bijvoorbeeld een misdaad en dat weten we dan allemaal, hooguit krijgen we nog wat informatie over wat hem ertoe gebracht heeft, maar meestal weinig en de rest van de persoon kennen we niet. Er gaat iets ‘mis’ en we vertellen het in geuren en kleuren aan elkaar. Alles wat gewoon goed gaat en prettig is, vinden we minder interessant en daar lopen we al snel aan voorbij. Dat vergeten we genoeg aandacht te geven!

Daarom is het zo’n goeie gewoonte om elke dag te bedenken en te beseffen wat er allemaal is om dankbaar voor te zijn. Dat is iets om heel bewust te doen, anders ‘vergeet’ je het voor het gemak. Dat is dus waarom we ‘bewust-zijn’ nodig hebben, om onze eigen aandacht te kunnen besturen. Want dat kunnen we. En die omslag maken, zal je elke dag meer plezier geven. Ik nodig je uit….

Om te beginnen zouden we bijvoorbeeld – net als op Facebook – bij van alles de button ‘vind-ik-leuk’ kunnen aanklikken in ons hoofd. Daarmee vermeerderen we bewust dat wat we leuk vinden. En laten we wat we niet leuk vinden eens negeren, kijken wat er dan gebeurt. We kunnen het ‘niet-leuke’ waarnemen, maar we hoeven het niet te benadrukken, te voeden en te herhalen. We richten de aandacht op wat wel goed gaat, wat wel leuk is, op positieve ontwikkelingen. Of we vertellen over hoe goed iets is afgelopen. We delen waar we blij van worden en dankbaar voor zijn. Die shift. Die hebben we nodig!

Doe je mee? Vind ik leuk!

Like….