Vertrouw op jezelf

Ga gerust nog even door met reageren op het vorige bericht. Ik vind het verrassend hoe eenvoudig, krachtig en geruststellend de adviezen zijn die jullie aan jezelf geven! “Alles is goed, komt goed en je kunt dus vertrouwen,” vat ik het even samen. Wat een mooie boodschap! Zeker iets om onszelf dagelijks aan te herinneren! En het is nog gestoeld op levenservaring ook, dus is het zo. Ik bedoel: Het is geen zoethoudertje, waarmee we onszelf gerust stellen, we weten het dus al! Dat is helemaal bemoedigend.

Ondertussen las ik iets wat me aan het denken zette. De wet van aantrekkingskracht zou niet bestaan, want er is immers niets buiten onszelf, alles ontspruit vanuit onszelf, het ontstaat vanuit onszelf. Ja, daar heb ik het ook regelmatig over, dat de wereld om ons heen een spiegel is van onze eigen beleving. Hoe kan er dan iets van buitenaf aangetrokken worden? Dat is een goeie! Dat ik daar nooit eerder bij stilgestaan heb.

Toch klopt alles wel met elkaar, want het lijkt of het aangetrokken wordt. In werkelijkheid creëren we het zelf. En dan vertoont het zich uiteindelijk op ‘ons toneel’ als we er helemaal klaar voor zijn. Als we een proces van ideetje, naar ontwikkeling van alle bijbehorende gemoedstoestanden en oplossen van blokkades, overtuigingen en verwachtingen doorlopen hebben, is het er. Of (nog) niet, als we de moed opgeven of niet bereid zijn aan de slag te gaan met wat ons nog in de weg staat. We creëren zelf, dat is inderdaad iets anders dan ‘aantrekken’. Het werkt andersom.

Het cruciale verschil is het gevoel van afhankelijkheid. We zijn dus niet afhankelijk van de buitenwereld en van anderen, van omstandigheden. Zolang we dat denken, werken we onszelf tegen, want dan hebben we onze eigen manifestatiekracht nog niet volop te pakken. Iets anders wat ik las, is dat we in feite werken met ‘energiestralen’. Als we ergens aandacht aan besteden, sturen we daar zo’n straal naartoe en geven we dat als het ware kracht. We brengen het ‘in leven’.  Ook als dat iets is wat we juist niet willen of vervelend vinden. Dan is het dus zaak daar zo snel mogelijk je energiestraal uit terug te trekken, je aandacht vanaf te halen, het te ontkrachten. Zelfs dat kunnen we.

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zeggen: ‘Poeh, dan heb ik mijn handen vol. Dan ben je de hele dag bezig met opletten en bijsturen en goed richten van de stralen.’ Ja, inderdaad. Dat is ook zo. En ik zal je zeggen: Dat is belangrijker werk dan al het ‘gewone werk’ dat je doet. Het is ook belangrijk om dat eerst te doen, voordat je ergens aan begint. ‘Afstemmen’ noemen ze dat vaak. Even naar jezelf ’terug’ om je af te vragen wat je doet en waarom, wat de bedoeling is en hoe je het wenst. Liefst steeds weer met een schone lei beginnen. Vanuit het nulpunt is steeds opnieuw weer alles mogelijk. Kijk met een open en frisse blik, elke dag opnieuw. Ga vooral niet met tegenzin ergens aan beginnen. ‘Dan maak je maar zin,’ zeggen ze wel eens toch? Dat kan. Dat is een keuze. Alles is een keuze.

We kunnen nergens over klagen, want we zijn er zelf bij. We kunnen het onszelf moeilijk of makkelijk maken. En doorgaans maken we het onszelf veel te moeilijk! Dus ja, ik zou zeggen: Ga vooral door met jezelf vertellen dat alles goed is, goed komt en heb vooral vertrouwen in jezelf. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.