Meebewegen

Er komen allerlei berichten binnen en er komen vragen, sommige mensen zijn aan het worstelen, anderen zoeken een weg om ‘hun ding’ in de wereld te zetten en zonder al te specifiek in te gaan op de desbetreffende kwesties, geef ik je een samenvatting van mijn conclusies van de afgelopen week:

  1. Niet twijfelen maar doen.

Gewoon beginnen, dan wijst de weg zichzelf. Doe wat in je opkomt, zet de eerste stap. Het gaat zichzelf wel verder ontwikkelen.

2. Geef het ruimte, ontspan

In het geval van worstelingen: Vaak zetten we iets helemaal klem door er maar mee bezig te blijven, er bovenop te zitten, het te willen regelen, oplossen of beheersen. Doe het eens andersom: Ontspan en geef het ruimte. Richt je aandacht op iets heel anders.

3. Geef de weerstand op

Hele verschillende onderwerpen, maar wat interessant is: Alles wil ruimte krijgen en niet vast zitten. Alles is in staat zichzelf te regelen, als wij het de kans geven en de teugels een beetje laten vieren. Het kan niet vrij bewegen als wij ‘in verzet’ zijn. Onze weerstand is waar we last van hebben.

Okee, wat is dan weerstand? Het niet accepteren zoals het is. Het anders willen hebben dan het is. Het ‘moet’ zus of zo… Weerstand is een tegen-beweging tegen de flow, de vrije stroom. Terwijl we ons juist lekker voelen bij de flow, de vrije stroom. Dan zullen we hem wel vrij moeten laten en de kans moeten geven. De stroom afknijpen voelt niet lekker en dan zitten we dus in de weerstand.

Je kunt ervan uitgaan dat alles naar het licht, naar de vrijheid, naar de vrede en naar liefde wil bewegen. Niks beweegt uit zichzelf naar het donker, naar strijd, naar ellende, naar drama en naar pijn.

Is dat niet interessant?

De grootste vergissing die wij maken is dat we vast willen houden. Ons ego ‘denkt’ dat het de verkeerde kant op gaat als we ons er niet mee bemoeien, als we niet oppassen, als we niet ingrijpen, dat moeten we zien te voorkomen. Maar wat als dat nou eens niet zo is?

Dan kunnen we ontspannen. En vertrouwen. Dat geeft rust. En die rust geeft alles de gelegenheid om de goeie kant op te bewegen. We hoeven alleen maar mee te bewegen. Niet tegen, maar mee dus. Als we gaan twijfelen, zitten we onszelf in de weg. We kunnen beter vertrouwen.