Detox

Ik geloof dat ik wat ‘strenger’ ben geworden. Niet zozeer oordelend of afkeurend ‘streng’, maar in de zin van duidelijk. Omdat half werk geen zin heeft. Je kunt wel iets willen, maar dan zal je het ook moeten doen. Je kunt wel zeggen of weten dat… maar daar heb je niet zoveel aan. Toepassen, in de praktijk brengen, discipline, jezelf af en toe een schop onder de kont geven. Het is nodig, omdat je anders blijft hangen of terugvalt in oude patronen. Het is nodig om duidelijke keuzes te maken en je te houden aan de afspraken met jezelf. Net zoals het nodig is om selectief te zijn in waar je je aandacht op richt, waar je je tijd aan besteedt en waar je je mee voedt. En om je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. En om die verantwoordelijkheid niet bij een ander of bij de buitenwereld neer te leggen. Veel teveel mensen gedragen zich als slachtoffer en dat is een vorm van drama, waar je niets aan hebt. De buitenwereld verandert er niet door, zal je zelfs – als gevolg van de wet van de aantrekkingskracht – bevestigen in dat idee en dan heb je een goed excuus om je achter te verschuilen. Zonde van je leven!

Veel mensen zijn verslaafd aan drama, volgens White Bull. Negatieve gedachten, over jezelf en anderen of over de wereld, zijn ook een vorm van verslaving. Je haalt jezelf ermee uit je kracht. Het is echt nodig om te ontdekken hoe dat werkt, om het de baas te kunnen zijn. Als je niet oplet, sluipt het er te makkelijk in.

“Het gaat wel heel erg over mij,” zei iemand, die bezig was haar intenties voor ‘Een nieuw begin’ op te schrijven. Ja, daar gaat het ook over. Jouw wereld is jouw spiegel en wil je iets veranderen, dan kan dat alleen als je je bezig houdt met jezelf. Als je op onderzoek uitgaat en gaat ‘opruimen’ wat je niet meer nodig hebt. Een vorm van detox is het eigenlijk, negatieve gedachten zijn vervuilend voor je geest en je beeld van het leven. Hoe vreemd is het niet dat we overal wat van vinden, oordelen over hebben, commentaar op hebben, maar dat het een soort ‘not-done’ is om met jezelf bezig te zijn.

Veranderen van de wereld begint bij jezelf. Een probleem oplossen met een ander, begint bij jou. Zelfs het oplossen van bepaalde omstandigheden in je leven – tekorten die je ervaart, je gezondheid die te wensen overlaat of gebrek aan succes of waardering. Als je je eigen beeld of overtuiging weet om te buigen, verandert alles om je heen met je mee. Wij creëren en daarom zijn we nooit slachtoffer.

Herschrijf het maar, al die denkbeelden: “Het is goed om met mezelf bezig te zijn, door zelfonderzoek ontdek ik hoe het leven leuker kan worden en word ik positiever, ik creëer betere omstandigheden en daarmee heb ik een positief effect op de wereld om me heen.” Vertel jezelf een ander verhaal.