Buig voor je (ware) zelf

Opvallend vaak is deze bespiegeling  “Als we niet meer bang zijn, verdwijnt dat waar we bang voor zijn vanzelf” gelezen en gedeeld. Ook is er veel op gereageerd, door allerlei ‘nieuwe’ mensen. Dat is een interessant gegeven, want het was een passage uit mijn nieuwe boek. Een stimulans om door te gaan dus. Dank jullie wel.

Kennelijk was het ook een welkome boodschap. Eerder al schreef ik: “Laat je oordeel erover los en het verdwijnt.” Het geldt voor alles. Laat je probleem los en het verdwijnt. Laat los waar je je zorgen over maakt en het verdwijnt. Laat je frustraties los en het ze verdwijnen.

Wat er gebeurt is dat de energie waarmee je iets klem zet – door je eigen gedachten en je eigen gevoel – weer kan gaan bewegen.
Ieder mens heeft zo z’n eigen frustraties, maar juist omdat die frustraties in jou leven, worden ze keer op keer opnieuw bevestigd. Dan kan je een paar dingen doen: Anderen aanwijzen en de ‘schuld’ geven, jezelf verwijten maken en de ‘schuld’ geven, of je afvragen waar het werkelijk over gaat en hoe je het kan doorbreken.

Ergens in jou zit een teleurstelling en die werkt door. Hij zit al ingebakken als het ware, omdat het een dieper gevoel is. Wat is dat diepere gevoel? Je voelt je misschien niet gehoord, gezien, erkend of gewaardeerd. Wat betekent dat? Dat anderen je niet zien, horen, erkennen en waarderen? Dat lijkt misschien zo, zo vertoont het zich aan je. Dat is een spiegel. Je krijgt je eigen beleving teruggespiegeld.

Maar jij bent zelf degene die jezelf niet erkent, niet naar jezelf luistert, jezelf niet ziet of niet genoeg waardeert. Dan heb ik het over je Ware Zelf en de kunst is om goed onderscheid te maken tussen je ware zelf en je ego. Want het ego voelt zich altijd tekort gedaan, het ego heeft last van ontevredenheid, heeft altijd commentaar en kritiek en weet altijd alles beter. Het ego legt de schuld graag bij een ander, maar kan ook jouzelf het leven behoorlijk zuur maken. Eigenlijk wil hij altijd iets anders dan wat er nu is. Meer, beter, de beste zijn, aandacht, afleiding, noem maar op. Hij doet er alles aan om jou in je ‘comfort-zone’ te houden, dat lijkt een veilige positie. Maar zo comfortabel is dat niet, want daar komt ook de onvrede vandaan. In feite creëert hij z’n eigen onvrede continue. En daarom is hij niet ‘echt’. Hij houdt je alleen buiten het bereik van jezelf, op de manier die het beste werkt, want dat weet hij natuurlijk.

Just look at it. Zie het gebeuren. Op het moment dat je het ziet gebeuren, kan je ervoor kiezen het waar te nemen, maar je er niet door mee te laten sleuren. Neem jezelf waar. Dat is de kunst. Wie ben ‘jezelf’ dan? Degene die zichzelf kan waarnemen? Ja. Je ware zelf kan waarnemen. Die kan waarnemen welke rol je speelt, in welk spel je verwikkeld bent geraakt, wat je aan het doen bent. Probeer er eens om te lachen. Neem het wat minder serieus allemaal. Dat helpt.

Als je middenin je verhaal zit, is het moeilijk om dat zo te zien. Maar op dat moment kan je in elk geval bedenken dat je er dus even middenin zit. O, ik heb me laten vangen…. ik heb me laten meesleuren door een verhaal. Mijn eigen verhaal of dat van een ander. En dat voel ik nu. Wat vertelt het me?

Dat het tijd is om terug te keren naar je ‘Ware Zelf’. Je ware Zelf is nooit in onvrede. Dus alles wat niet goed voelt is niet ‘waar’. Pas op voor die verhalen. Jezelf erkennen is dus vooral niet je ego erkennen en gelijk geven. Kijk naar je Ware behoeften. Je Ware Zelf geeft je die allemaal, die voedt je met alles wat je nodig hebt. Daar waar je ego dat hooguit verhindert. Je ego – met alles dat ie denkt nodig te hebben – staat dus in de weg van alles wat je nodig hebt. Vandaar: Als je de angst loslaat, je oordelen, je zorgen, je frustraties… al die ego-eigenschappen, overigens allen gebaseerd op angst (want angst, afscheiding en ego gaan samen) dan ben je er. Dan is alles er. Dan kan alles zichzelf regelen.

In feite is het dus het erkennen van de egoloze jij, die je ook God kunt noemen. De verhouding met jezelf is je verhouding met God. De God in jou wil ontdekt worden, erkend worden, gewaardeerd worden, vertrouwd worden en geëerd worden. Dat betekent: Het ego op de knieën… buig voor jezelf. Maar dan wel je Ware Zelf.