Opruimen

Regelmatig heb ik het hier over gedachtekracht, hoeveel het uitmaakt wat je denkt en hoe je denkt. Over het verband tussen de fictieve en fysieke wereld. Dat wat je waarneemt in de buitenwereld een reflectie is van jouw beleving. Probeer de buitenwereld/anderen niet te veranderen, maar pak jezelf aan! 😉

Alles is in jezelf. Ook de verandering die je wilt zien in de wereld. Dus… hou er vooral mee op een ander de les te lezen of te denken dat jij alleen gelijk hebt. Er is altijd nog wel wat te bekijken en op te ruimen in je eigen schaduwveld. Ik kwam er ooit achter hoe het werkte toen ik heel erg boos was op een bepaalde persoon en die daarom glimlachte… en zich er niks van aantrok. Twee dagen later besefte ik dat wat ik hem had toegeroepen in feite voor mezelf was bestemd. Dat opende mijn ogen.

Zowel als je je ergert als wanneer je iets bewondert in iemand, vertelt het je iets over jezelf. Het laat je een deel zien, dat aandacht behoeft. Geen afkeuring of goedkeuring, gewoon aandacht. Zien en zo nodig opruimen.

Opruimen, daar wil ik het over hebben. Want wil je de flow in je leven – en waarom zou je dat niet willen? – is het nodig om op te ruimen. Oud zeer, oude overtuigingen, een bepaald zelfbeeld dat je in stand hebt gehouden, een idee over de wereld of over bepaalde personen, pak het aan, ruim het op. Verwijder alles wat je niet langer dient. Dat is alles waar je niet blij van wordt. Zo hou je over waar je wel blij van wordt.

Ik bestelde het boekje van Mari Kondo, de Japanse opruimgoeroe waarover ik zulke enthousiaste verhalen hoorde. Ik begon te lezen en jawel… ook al had ik het nog niet ingepland, de grote opruimactie is begonnen. Waarom werkt het zo aanstekelijk? Omdat ze benadrukt dat je alleen houdt waar je blij van wordt. Opruimen is eerst wegdoen.

12106814_10208074670890539_8097913348173110898_nJe begint met kleding (volgens haar principes) en je haalt alles uit de kast en waar het allemaal nog meer rondslingert. Ook jassen, schoenen en tassen horen bij dit onderdeel. Ahum…. dan pas zie je hoeveel je hebt. En hoeveel er al jaren ongebruikt ergens achter in een hoekje in de kast ligt. Deze methode werkt razendsnel. Binnen een uur had ik al drie zakken vol. Ik heb net even gekeken waar de kleding voor vluchtelingen heengebracht kan worden, want dat helpt mij bij het opruimen. Te weten dat het ergens goed terecht komt. Maar dat is niet het doel van Mari Kondo, zij verkondigt dat we zonder overbodige ballast meer vreugde ervaren. Als je bedenkt dat alles energie is, is dat natuurlijk helemaal waar. Tijdens het opruimen kom ik mooie spullen tegen waar ik ooit heel blij mee was. Toen was ik er blij mee, maar dat is nu geen reden om ze te bewaren. Ik bedank de spullen en doe ze in de zak. Ondertussen bedank ik ook Mari Kondo dat ze het opruimen zo makkelijk en vreugdevol heeft gemaakt.

Hier gaat het om: Als je de flow in je leven wilt, heeft de energie ruimte nodig om te stromen. Net als in je lichaam. Ook in je lichaam willen afvalstoffen opgeruimd worden. Daarom is het goed om in beweging te blijven, elke dag minimaal een half uur bewegen, een paar keer per week sporten – de sauna, een zeezout badje, water drinken, het doet allemaal wonderen.

Opruimen is belangrijk. Hou niet vast aan het oude, hou vooral niet vast aan pijn, frustraties en oud zeer. Terwijl je letterlijk opruimt, ruim je ook op in je geest. Je huis, je lichaam, je geest, ook de troep op straat hoort erbij. Er komt ruimte vrij voor vreugde, nieuwe inspiratie, de levensenergie kan weer vrij stromen.

En, wat een mooie bijkomstigheid is en ook van belang om te weten: Ook je cash-flow heeft hiermee te maken. Ook geld is energie en beweegt mee met de stroom van vreugde en je goed voelen. Als er een barrière is in de instroom, die je ervaart, kan dat te maken hebben met bepaalde ideeën die je hebt, maar ook en vooral met on-opgeruimde frustraties, slachtofferschap of schuldgevoel of allebei.

Wat je doet met opruimen is eigenlijk jezelf herwaarderen, het jezelf gunnen om van oude ballast verlost te zijn, de weg vrij maken om jezelf goed en opgeruimd te voelen. Hou het oude niet in stand, je goed voelen is het belangrijkste wat er is. Want de wet van aantrekkingskracht werkt zo simpel: Hoe je je voelt, bepaalt wat je aantrekt. Je dominante gevoel creëert je situatie.