Lijstjes maken

We hebben weer een nieuw weekbericht van Anna, heb je ‘m al gezien? Wat ik wel leuk vind, is dat er ook meteen een suggestie wordt gegeven over hoe je dingen kunt loslaten die je niet meer dienen. Natuurlijk heb ik dat meteen even gedaan 😉 en het mooie is: het is meteen voelbaar! Mijn lijstje was langer dan verwacht, dus ik heb mezelf vandaag een hoop vrijheid gegeven!

Iemand vroeg: Ik ben een hele to-do-lijst aan het afwerken. Allemaal van die kleine dingen die gedaan moeten worden en aandacht vragen. Heb jij dat nou ook altijd of zit ik daar altijd alleen maar zelf zo over te mekkeren? Ik deed de suggestie om dan een ander lijstje te maken: Wat je allemaal al gedaan hebt, waar je blij mee bent en waar je dankbaar voor bent. Daar word je vrolijker van dan van al dat ‘moeten’.

En toen besefte ik dat mijn lijstjes ongemerkt nogal van karakter zijn veranderd in de loop van de tijd. Ik maak wel lijstjes, zeker, maar eigenlijk vooral met de insteek dat ik weet dat het dan ‘in werking’ wordt gezet. Het allerbeste werkt het om lijstjes te maken met waar je dankbaar voor bent alsof het er al is, alsof het al is gelukt.

De ‘placemat’ van Abraham/Hicks ken je misschien ook wel. Je maakt twee kolommen, links schrijf je op wat je te doen hebt, rechts noteer je wat het universum voor je mag doen. Terwijl je bezig bent, merk je dat je een heleboel naar rechts kunt schuiven. Het ‘hoe’ iets voor elkaar moet komen, is niet aan ons. Daar help ik mezelf ook dagelijks aan herinneren. Want dat verruimt. Het biedt veel meer mogelijkheden dan wanneer ik me zelf het hoofd moet gaan breken over ‘hoe’. Het is aan mij om te focussen op het doel, de uitkomst en de stappen te zetten die daarbij horen, die in me opkomen, maar vooral om de deur open te zetten voor alle mogelijkheden.

En als ik het even niet weet, dan mag het even wachten… Tot het wel duidelijk is. Dan gaat het een stuk makkelijker. Soms moet je iets (of het universum) even de tijd geven om het te regelen natuurlijk!

In elk geval is het niet de bedoeling dat je jezelf belast met je eigen lijstjes. Zodra het gaat voelen als ‘moeten’ is het een stuk moeilijker om ervan te genieten wat je doet. En als je dingen met tegenzin doet, hou dan maar op. Je krijgt nooit het gewenste resultaat.

‘Ja, maar je moet toch een heleboel doen wat niet leuk is? Stofzuigen, boekhouding, … ‘ zullen veel mensen dan misschien zeggen. Natuurlijk, iedereen heeft zo z’n eigen voorkeuren. Het een past meer in je straatje dan het ander. Maar doe vooral niets met tegenzin, dat helpt je niet. Maak zin! Doe het met aandacht en laat het hele verhaal eromheen los. Als je het doet, doe het dan goed. Alle gedachten daaromtrent kan je best veranderen. Dat is niet zo moeilijk. Met plezier maak ik elke ochtend de kattenbakken schoon, geen probleem. Cats happy, ik happy. En dat staat geen eens op m’n lijstje! 🙂

Hier nog een leuke aanvulling, die ik tegenkwam: Maak in plaats van to-do-lijstjes eens ‘don’t-lijstjes’…