‘Strafwerk’ ;)

Vroeger moest je op school wel eens strafregels schrijven. Of hebben jullie dat nooit meegemaakt? Het saaiste wat er is natuurlijk. Ik pimpte (dat woord bestond nog niet natuurlijk) mijn strafwerk graag op door er grapjes tussendoor te schrijven, heel klein te schrijven of de hele klas een alinea te laten schrijven en dat aan elkaar te plakken. Dat moet toch een feest zijn geweest voor de meester, elke keer als ik het inleverde. Ik heb hem er nooit om zien lachen, wie weet deed hij dat stiekem.

Toch was het zo gek nog niet, dat strafregels schrijven of het overschrijven van hele hoofdstukken uit het biologieboek, wat ik moest doen. Ongemerkt werkt het door. Natuurlijk moet je dan geen teksten hebben als “Ik mag niet….” – want het universum verstaat geen ‘niet’. Maar schrijf eens 100 keer “Ik ben…. (iets wat je wenst)” en je zal zien dat het gaat werken. Het opschrijven alleen al zet iets in beweging. Zo ken ik iemand die ‘het Kennisboek’ overschrijft. Ze is niet de enige, er zijn hele groepen mee bezig. Gechannelde teksten van een oude dame uit Istanbul, die kennis doorgeeft over het ontstaan van de aarde, de kosmos, het doel op aarde en… ik weet het niet precies, want ik hoor er alleen af en toe iets over. Ik schrijf er niet aan mee. Maar ik geloof wel dat er bepaalde energie in zit, die je automatisch opneemt en dat het bijdraagt aan je kennis, als je het opschrijft.

Zo zijn er ook hele volksstammen die mantra’s zingen of opzeggen. Zelfs als dat in een taal is die je niet begrijpt, vindt dat z’n weg naar het universum en gaat het z’n werk doen. Mantra’s worden ook veel gebruikt in meditaties, niet alleen om op te focussen, maar ook om bepaalde energie te ‘downloaden’ als het ware. “Om Mani Padme Hum” is misschien wel de meest bekende. Er is geen eenduidige vertaling van te vinden. Het meest in de buurt komt misschien: ‘de parel van het universum is de lotus van mijn hart’. De betekenis daarvan is dat we al het lijden van ons af kunnen laten glijden, de lotusbloem is zuiver en groeit weliswaar in de modder, maar laat alles los. Binnenin die lotus bevindt zich het zuivere hart, onaangetast en niet te bevuilen. Zo zit in ons, in ieder mens een juweel verborgen in het hart dat zich in zuiverheid kan openen naar het licht.

Alleen al door te luisteren naar een mantra, kun je merken dat het iets met je doet. Je bevrijdt van ballast bijvoorbeeld. Het helpt om te focussen op wat goed is, fijn is, wenselijk is, op het licht. Er is geen reden om maar in de modder te blijven woelen, spoel het van je af. Soms hebben we wat hulpmiddelen nodig om ons te helpen met die focus. Tot het een gewoonte is geworden onze aandacht te besteden aan dat waar we aandacht aan willen besteden. Gedachten kunnen alle kanten op vliegen, maar wij zijn zelf degenen die ze kunnen sturen en richting geven. Onze groei en onze bevrijding liggen in het loslaten van alles wat ons niet dient, wat ons belast, wat ons gevangen houdt. Gedachten en overtuigingen, waarmee we onszelf belemmeren. Schrijf ze eens op en herschrijf ze dan tot positieve affirmaties. Gooi dan de oude overtuigingen weg en herhaal de nieuwe. Net zolang tot ze doorgedrongen zijn in je onderbewuste. Je kunt het voelen.

Dit is het ‘strafwerk’ voor vandaag:
Ik kan het, ik voel me veilig, ik voel me goed, ik ben een gezegend mens, ik ben blij, ik ben rijk, ik ben bevrijd, ik geniet, ik hou van het leven, ik hou van mezelf! (100 x )