JE BENT VRIJ

Wat betekent Vrijheid? Dat is een goeie vraag. Ik zou er zo een boek over kunnen schrijven. Maar laat ik hier alvast een beginnetje maken. Vrijheid is iets wat altijd al bovenaan mijn lijstje heeft gestaan, maar ondertussen een steeds diepere betekenis krijgt voor mij. Het is niet eenvoudig, een heel proces zelfs. Ondertussen is het wat je bent, een recht, een wezenlijk aspect van je Leven:

JE BENT VRIJ.

Vrij om te kiezen wat je wilt, vrij om je eigen keuzes te maken, vrij om te denken wat je wilt, vrij om te zijn wie je wilt, vrij om wel of niet in het ‘proces’ te stappen, vrij om vast te houden of om los te laten. Vrijheid kan ook beangstigend zijn, vooral voor degenen die graag zekerheden hebben in hun leven. Let me tell you: Die heb je niet. Alle zekerheden zijn schijnzekerheden. Behalve dat je bent wie je bent. Bevrijd van alle labels, gewoonten, identificaties, verhalen, ideeën over jezelf en vooral van alle angsten, blijft er iets over wat ‘niks’ lijkt, maar tegelijkertijd ‘alles’ is. Wie je werkelijk bent, is vrij.

Voor mijn gevoel is het Leven bedoeld om jezelf steeds weer en steeds meer te bevrijden van angst. En dat is simpel: Kijk je angsten aan, maak een keuze: Wil je leven vanuit angst? Of ben je bereid een stap verder te gaan, dwars door je angsten heen? Maak je je keuzes vanuit angst of vanuit kracht? Dat is de vraag. Het getuigt van veel Kracht en moed om je angsten aan te gaan, om ze onder ogen te durven zien. Maar hou dan ook vooral het doel voor ogen: Vrijheid.

Ook Vrijheid kan mensen bang maken, toch is het niet iets om bang voor te zijn. Het leven wordt er juist leuker van, rijker, plezieriger, meer Leven met een grote L. Je weet niet alles van tevoren – dat weet je sowieso niet, al denken we vaak van wel en proberen we daar grip op te krijgen… – dat maakt het Leven ook zo mooi. Magic…

Wat is Vrijheid? Misschien hetzelfde als Eerherstel: jeZelf in Ere herstellen, ontdekken wie je bent. Wat er allemaal mogelijk is, hoeveel Kracht je hebt, hoeveel meer Liefde er ‘beschikbaar’ is dan je ooit geweten hebt en wat een enorme Kracht die Liefde heeft. Liefde is Vrij, anders kan het niet stromen. Liefde vraagt ook om Vrijheid, om lef, om beweging, om het toelaten, het durven toe te laten en het durven te geven, het durven te uiten en het durven te laten stromen, z’n eigen weg te laten vinden. Ware Liefde vraagt om Vrijheid.

Vrijheid betekent ook dat je je vrij voelt om je Zelf te zijn. Wat anderen daar ook van vinden. Het betekent ook dat je jezelf vergeeft. Je kunt niet alles in een keer goed doen, het Leven is ook bedoeld om te leren. Vrijheid is Leven zonder schuldgevoel, maar ook zonder gevoel van slachtofferschap. Zonder jaloezie, zonder te willen bezitten, zonder te jezelf te censureren, zonder jezelf te beperken, zonder anderen te willen sturen of controleren, ook dat. Want als je de ander geen vrijheid geeft, ben je zelf ook niet vrij.

Jezelf bevrijden van alle angsten die je tegenkomt. Dat is de weg naar Vrijheid. Je Vrij voelen, om te voelen wat je maar voelt, wat het ook is, durven te beLeven… Durven in het diepe te springen, al weet je niet wat je wacht… Durven te vliegen en durven te duiken… durven je te uiten, je eigen Waarheid te spreken. Durven om keuzes te maken, die voor jouzelf goed zijn, wat anderen daar ook van vinden. Durven om sowieso los te laten wat anderen ergens van vinden. Je mag jezelf zijn, je mag Zijn wie je bent. Ook al vinden anderen dat vaak niet leuk, bedreigend of willen ze jou in hun ‘hokje’ hebben. Door jezelf te zijn nodig je anderen ook uit om zichzelf te zijn.

Een mens kan niet perfect zijn en dat hoeft ook niet. Je bent al perfect. Dat hangt niet van oordelen of reacties af. Je bent helemaal perfect zoals je bent. Door te zijn wie je bent, nodig je ook anderen uit om dat te zijn. We zijn allemaal een spiegel voor elkaar. Ook dat is bevrijdend: Je kunt anderen iets kwalijk nemen, maar je kunt ook naar jezelf kijken. Het maakt je vrij om ‘het’ in jezelf te zien en op te lossen. Wie dat niet doet en het liever bij een ander neerlegt, dat wat hem of haar niet bevalt, vergist zich en zet zichzelf gevangen. Want alles in in jou, roept jou om er naar te kijken: Wat heeft het je te vertellen? Welke angst beheerst je leven? Waar kan je je nu van bevrijden?

Vrijheid levert je veel plezier op, Kracht, Liefde, maar ook juist Vertrouwen. Je merkt dat het Leven zichzelf wel weet te regelen, dat jij dat niet hoeft te doen. Laat het Leven vrij stromen, door jou heen. Ervaar de Levenskracht…. Laat de energie door je heen stromen. Alles wat nog geblokkeerd is of voelt, is nog niet vrij. En jij bent zelf de enige die dat vrij kan maken. Als je dat wilt. Ook daar ben je Vrij in….

EERHERSTEL ~ Een nieuw begin