Zelfstandige worden

Overweeg jij om zelfstandige te worden, om je eigen zaak op te zetten?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet zo moeilijk om zelfstandige te worden. Je schrijft je in bij de kamer van koophandel, je krijgt een btw-nummer en ja, natuurlijk, je moet een boekhouding bijhouden en belasting betalen. Dat is allemaal niet zo moeilijk, bovendien zijn er veel mensen in gespecialiseerd om je daarbij te helpen.

MOTIVATIE

Wat veel belangrijker is, is je motivatie. Waarom wil je het? Wat wil je gaan doen? Wat doe je het liefst? Waar ben je goed in? Als je er aan begint, zorg dan in elk geval dat je motivatie positief is, dat je iets gaat doen waar je in gelooft en waar je veel plezier in hebt. Het belangrijkste ingrediënt voor SUCCES is ZIN en VERTROUWEN.

PLAN

Misschien heb je wel eens van een bedrijfsplan gehoord en schrikt dat je af. In dat geval: Maak het simpel. Wat is je plan? Weet dat het werkt. Een plan maken is al iets in beweging zetten, jezelf focussen op je doel, misschien kom je je eigen onzekerheden en twijfels tegen, kijk ernaar, maar probeer vooral je angsten te overwinnen.

Breng in kaart wat je wilt gaan doen, denk er over na hoe, wat heb jij te bieden aan wie? Maak voor jezelf een lijstje waar je goed in bent, wat je sterke kanten zijn, waar je nog verder aan wilt werken en wat je liever aan anderen overlaat. Een plan is ook een stappenplan voor jezelf. Je begint ergens en je wilt ergens naartoe, wat zijn de stappen? Niemand kan in een keer van 0 naar 100, je begint met één stap en logischerwijs volgt de rest, terwijl je gericht blijft op je doel.

Kosten en inkomsten

Bedenk wat je minimaal nodig hebt om te kunnen beginnen (groeien kan altijd nog) en wat de kosten daarvan zijn. Bereken ook wat je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven en je kosten te kunnen betalen. Op die manier kun je je tarief berekenen. Wees daarbij reëel, kijk wat anderen voor dezelfde soort diensten vragen en besef dat je als beginner eerst even tijd nodig hebt om je waar te maken. Gun jezelf die tijd. Je kunt altijd groeien. Wees flexibel.
Er zijn veel deskundigen die je kunnen begeleiden en adviseren, dat is natuurlijk heel handig. Wat ik je vooral op het hart wil drukken is: Laat je niet bang maken, vertrouw op je eigen inzicht en gevoel, laat geen misbruik maken van je onzekerheid en laat je vooral niet leiden door allerlei spookverhalen en  je wijsmaken dat je overal voor verzekerd moet zijn. Kies voor motiverende en bekrachtigende ondersteuning, als dat nodig is. Neem je eigen beslissingen. Je bent zelf verantwoordelijk tenslotte. Dus vertrouw op jezelf.

Klanten

Je hebt minimaal drie opdrachtgevers nodig. Van de een komt de ander, je werk zelf is je beste reclame. Investeer dus vooral in goed werk, goede communicatie en tevreden klanten. Die komen bij je terug en die vertellen het door aan anderen. Wees bereid om je zo nu en dan te voegen naar hun wensen, maar ga niet je eigen grenzen over. Als je als bouwbedrijf bijvoorbeeld moet werken met materiaal dat niet stevig genoeg is, kan je er beter niet aan beginnen. Luister goed naar wat de klant wil dus, maar doe geen dingen waar je niet achter staat. Blijf jezelf trouw.

Ons advies:

Blijf jezelf trouw. Doe geen dingen waar je niet achter staat. Wees bereid te leren.  Sta open voor nieuwe ontwikkelingen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe ideeën. Laat je inspireren en motiveren.
Luister goed naar jezelf, je eigen gevoel en neem beslissingen, handel vanuit je kracht. Niet vanuit je zwakte (onzekerheid of angst). Doe vooral wat je leuk vindt, want waar jij plezier in hebt, levert het meeste succes op. Geniet ervan!

Natuurlijk horen er soms dingen bij, die je minder leuk vindt. Probeer die toch leuk te vinden. Want met tegenzin werken heeft geen zin, je maakt het moeilijker voor jezelf dan nodig is. En ja, natuurlijk zijn er ook wel eens tegenslagen, ook dat hoort erbij. Leer ervan en ga door. Blijf er niet in hangen. Onthoud altijd dit: Kijk naar wat je wel wilt in plaats van naar wat je niet wilt. Focus op je doel.

Dit zijn een aantal hele algemene richtlijnen, mocht je specifieke vragen hebben of meer advies en begeleiding wensen bij het opzetten van jouw eigen zaak, kan je ons mailen. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kunnen we je een handje helpen of doorverwijzen.