Zwart-wit

Hoera, het is gelukt om een aantal programma’s die op een VHS-band stonden te ‘redden’, ofwel: te digitaliseren. Deze 5-delige serie ‘Schrijvers over de oorlog’ is gemaakt door mijn vader, in 1990, voor de schooltelevisie. Hij interviewde schrijvers en verzetslieden, die inmiddels al niet meer leven, evenmin als hijzelf.

Natuurlijk is het voor mij en mijn familie waardevol om dit terug te zien en zijn stem ook weer te horen, maar volgens mij is deze  programmaserie ook interessant voor vele anderen. De thematiek van de oorlog – en het verzet – wordt vanuit diverse oogpunten  belicht en wat het boeiend maakt, zijn de persoonlijke invalshoeken die tot deze bekende boeken hebben geleid.

‘Wierook en tranen’ van Ward Ruyslinck, die zelf een 9-jarig jongetje was toen de oorlog begon en moeite had om zijn geloof in God te rijmen met de gebeurtenissen – een universeel verschijnsel…
Of Vestdijk, die nota bene vlak na de oorlog de draak durfde te steken met een groepje verzetslieden, die nogal klungelig te werk gaan in zijn boek ‘Pastorale 1943’, waarmee hij lijnrecht tegenover Theun de Vries kwam te staan, die ‘Het meisje met het rode haar’ schreef, over Hannie Schaft. Dan Harry Mulisch, die de kunst verstond om in zijn perfect gestileerde roman  ‘De Aanslag’ – met de thematiek van ‘schuld en verantwoordelijkheid’ – afstand te nemen van de gebeurtenissen (en bijbehorende emoties) om te laten zien hoe een gebeurtenis – een aanslag – een levenslange impact heeft. En de persoonlijke, psychologische worsteling die Hermans zo sterk neerzette in De donkere kamer van Damokles: Een held willen zijn…

Hadden we dat allemaal niet een beetje van de week, dat we ons identificeerden met de grote held Peter R. de Vries? 

Op een of andere manier ben ik nooit zo bezig geweest met de oorlog en al die (heldhaftige en romantische) verhalen daarover. ‘Alsof er niet meer gebeurt in het leven…’ dacht ik dan, ‘men blijft ‘hangen’ in het verleden’. Natuurlijk was er ook tijd nodig om een en ander te verwerken. Zo gaat dat. En gek genoeg is dat denk ik NU meer dan ooit noodzakelijk. Bepaalde elementen zien we opnieuw tevoorschijn komen. Een aanslag… maar ook een grote groep mensen, die zichzelf beschouwt als ‘verzet’… min of meer ‘in oorlog’  met de regering èn met een groot deel van de samenleving.

Je kunt je – zeker als je bovenstaande serie gezien hebt – wel afvragen:

Die rechtlijnigheid, dat vastomlijnde idee van ‘dat is goed en dat is fout’, is het wel zo zwart-wit? 

Ten tweede: Pas op het fascisme. Dat is een zeer gevaarlijke stroming, die niet terugdeinst voor geweld, uitsluit, bestaat op basis van een vijandsbeeld en de onderbuikgevoelens van mensen aanwakkert en vandaaruit, vanuit onvrede mobiliseert en handelt. Daar wil je als weldenkend en vredelievend mens niet bij horen, maar daar kan je in terecht komen als je niet goed oplet…

Ik heb een paar goede richtlijnen:

– Loop niemand achterna, geloof niets, wees alleen je (ware) Zelf trouw (dus niet je ego) en dat is Vrede. Je Ware Zelf is Vrede, is Liefde. De enige weg. En dat gaat niet samen met een zo negatief wereldbeeld of vijandsbeeld, met het denken in complotten en met beschuldigen, want dat is ‘gevangen’ in de dualiteit zitten.

– Laat je niet leiden door je (onverwerkte?) emoties (onderbuikgevoelens), door frustratie, boosheid of negatieve gedachtepatronen. Clean en clear jezelf, elke dag opnieuw. Ruim die negativiteit in je gedachten en gevoelens op.

– Stop eens met beschuldigen, de schuld geven of je schuldig voelen. Dat zijn allemaal ontwijkende patronen, die om de essentie heendraaien en niks oplossen, enkel ‘projectie’. Tot je het ziet…

– Als je in Liefde aanwezig blijft, sta je erboven. Heb je kracht en macht. Wees je ook bewust van het creërende effect. Waar je de aandacht op richt… groeit! Waar je tegen vecht versterk je en geef je juist macht.

Zelfs al ben je ervan overtuigd dat je aan de ‘goeie’ kant staat, dat ‘goed’ en ‘kwaad’ is altijd subjectief. In oorlogssituaties heeft niemand gelijk. Het biedt wel gelegenheid om te groeien en te leren.

– Ga met jezelf aan de slag. Verwerken doe je ‘binnendoor’, door te groeien in bewustzijn. Niet door je pijlen te richten op anderen, die iets ‘fout’ hebben gedaan in jouw ogen.

Onthoud altijd:

‘It is in the eye of the beholder.’

ofwel:

It takes One to see One.

 

Kom je ook?

Komende zondag zijn we in het Panbos, op deze prachtige Krachtplek (zie het filmpje) om ons te verbinden met de Natuur, ons Ware Zelf (Stilte & afstemming) en met elkaar!

Muziekinstrumenten mogen mee, honden ook 😉 Je mag ook iets meenemen om te delen. ‘Als je iets meeneemt voor jezelf èn voor een ander, dan is er altijd overvloed,’ aldus Luc, bestuurslid van de stichting Verlichting.  Meer over deze stichting, de bijeenkomst èn over de kersverse Happy View School Online in deze Nieuwsbrief.

& hier alle praktische informatie over de bijEENkomst in het Panbos:

zondag 4 juli 2021: Samenkomst in het Panbos

SEE YOU!?

 

Goed Nieuws, Youtube en abonnee worden…

Hier vind je  de playlist naar de 4 filmpjes van het gesprek met Eddy van Calster. In het vorige bericht ontbrak de link naar de filmpjes waar ik het over had. Helaas gaan die vaak niet mee in de mail. Dat is jammer! Daarom nog even deze toevoeging dus!

Wil je op de hoogte blijven van alle mooie, boeiende interviews, gesprekken, intentiesessies, channelingen, landschappen, wandelingen, verhalen… op mijn youtubekanaal? Je kunt je er op abonneren…  (als je nog geen abonnee bent!)

We werken achter de schermen hard aan een Goed Nieuws kanaal. Mocht je daar je bijdragen aan willen leveren, ofwel letterlijk ofwel door ons financieel, technisch of op andere manieren te ondersteunen, welkom!

Hier om te beginnen alvast de donatieknop daarvoor:

Dank!

 

 

Bevrijding…

Zal ik er een spannend verhaal van maken? 😉

In het diepste geheim reed ik onlangs naar Brussel! Ik had het tegen niemand gezegd. Wat voelde dat enorm bevrijdend. Zo heerlijk om mijn actieradius weer eens wat te vergroten… Dat je zo de grens over kon, nee maar… ik had het niet verwacht! Dat zegt allemaal meer over mijn gevoel dan over de werkelijke situatie.

We hadden het ons toch een jaar geleden niet voor kunnen stellen, hè? Dat we ‘opgehokt’ zouden worden als kippen, koeien of varkens? Daar ligt ook ‘het probleem’ trouwens voor mijn gevoel: Dat we zo omgaan met dieren, wezens met een ziel… met onszelf dus in feite, want alles is een geheel… (Ga maar eens communiceren met dieren, dan gaat er een wereld voor je open… de dieren hebben ons veel te leren over hoe we omgaan met het Leven. Ons boek daarover is nog steeds een ‘hit’… maar dat terzijde). Ik ging dus naar Brussel en dat voelde als een feest. Bevrijding…

Het was een verademing om Eddy te ontmoeten en te spreken. Een mooie man met een bijzonder verhaal. Zijn vrouw was omgekomen bij de bomaanslag op Zaventem. Dat was een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. Vanzelfsprekend. Toch zou het gesprek niet zozeer daarover gaan, want dat zou geen recht doen aan dat wat hij te bieden had. Wat doet het met een mens? Tja… dat hangt ervan af natuurlijk, hoe je in het leven staat. Is het niet altijd zo dat men er wijzer van wordt, van zulke ervaringen? Dat denk ik wel… Het leidt sowieso tot grotere bewustwording van wat het Leven is – en de dood – en wat niet. Bovendien geeft het je een soort ‘recht van spreken’… je weet waar je het over hebt. Als je weet waar je het over hebt, komt je boodschap duidelijker over, het is ‘echter’, het is authentiek. Geen geleende wijsheid uit boekjes of van horen zeggen. Onschuldig… noemt hij het zelf. Een boeiend gesprek – in vier delen – voor iedereen die zichzelf verder wil helpen op het pad der ‘Verlichting’… en een beetje de diepte in wil of durft te gaan.

Focus verleggen

Hoe gaat het met jou? Zorg je goed voor jezelf? Let je een beetje op wat je eet, of je gezond leeft en nog wel genoeg beweegt? Dat vraagt extra aandacht – merk ik zelf – nu sportscholen, yogalessen en sauna’s weer (nog langer) meegenomen zijn in de lockdown. Wandelen in de natuur kan natuurlijk nog wel en ook zijn er veel mogelijkheden om zelf thuis yoga of andere oefeningen te doen, maar dat vraagt wat meer discipline. Misschien gebruik je je tijd ook om wat meer te mediteren, te lezen of je eigen creativiteit tot uiting te laten komen? Ook dat is heel gezond…
Toch vraagt deze situatie nogal wat van ons allemaal om het vol te houden en de moed erin te houden, maar vooral ook om je niet mee te laten sleuren in de angst en zorgen (want dat is niet goed voor je gezondheid en welzijn). Het is van belang om te blijven vertrouwen op je eigen innerlijke kracht en je te laten voeden vanuit ‘de bron’.

Het viel me op dat niet alleen het beleid, maar ook veel mensen nogal een kokervisie hebben, wat niet zo verwonderlijk is gezien de gestage stroom berichten over ‘de vijand’ die bestreden moet worden, namelijk het virus. Wat nu als we dat virus eens zouden zien als geschenk? Als mogelijkheid om te transformeren naar gezonde, krachtige en sterke mensen, meer in evenwicht met onszelf en de natuur? Als we eens zouden gaan bedenken hoe we ons leven op een meer natuurlijke manier kunnen invullen, met meer respect voor de Aarde, voor de dieren (!) en voor ons voedsel. Als we de omslag eens maken naar verantwoord leven en eten, puur natuur, geen bewerkte producten en overbodige gifstoffen? Dat zou nog eens een heilzaam pad zijn! Ik denk ook dat we die kant uiteindelijk ook wel opgaan, omdat dat de weg is. Moeder Aarde is zichzelf aan het herstellen en wat wij ook proberen te bestrijden, we zullen toch uiteindelijk in onszelf een omslag moeten maken. Ook geestelijk. Want bepaalde manieren van denken maken ons juist ziek en zwak. Het buiten onszelf zoeken naar oplossingen, liefde, kracht en vervulling… lost niks op.

Laten we onze gedachten eens opschonen en de focus verleggen! Naar binnen…. Dat is de uitnodiging in deze situatie. En zolang we dat niet doen, blijven we maar zoeken buiten onszelf, anderen de schuld overal van geven, in strijd met een virus of in strijd met de maatregelen, in strijd met elkaar… maar niets zal helpen.

De enige ware kracht is de Liefde en dat is God, dat is de bron en dat is de energie die je van binnenuit kunt aanboren, door in je hart aanwezig te zijn en te blijven. Het oordelen valt dan weg, je bent veel meer in het NU en in het NU is er geen probleem. Gisteren las ik ergens ‘In het Nu is geen pijn’, ook interessant. Ook pijn is een herinnering, die je in stand kan houden. Probeer het eens uit door met je aandacht helemaal aanwezig te zijn bij wat er NU is. Geen verzet, alleen maar laten zijn. Wat het ook is. Je zal merken, het zijn alleen maar gedachten die je er steeds weer uithalen. Gedachten die verhalen worden, waar je in gelooft. Laat ze eens los. Maak het eens leeg…

“Er is alleen maar Liefde en al het andere is verzet.” Dat zei Eddy van Calster, die ik het afgelopen weekend heb geïnterviewd. (Binnenkort zie je hem op mijn youtubekanaal verschijnen en volgende week zaterdag, 23 januari geeft hij een webinar) Wat een prachtig inzicht. Stel je voor: Alles wil naar je toekomen, alles wat je maar wenst en het enige wat je hoeft te doen is je verzet opgeven. Je gedachten (en oordelen) erover zijn een vorm van verzet. Gedachten halen je uit het Nu, voorkomen dat je je overgeeft aan dat wat Nu is, maar wat als je het Nu gewoon de kans geeft het zelf te regelen? Als je erop vertrouwt dat alles vanzelf gaat, dat het Leven zichzelf leeft, door jou heen en om jou heen? Dat vraagt vertrouwen, ja, inderdaad. Vertrouwen is een kracht. Vertrouw op je eigen kracht. Niet zozeer die van het ego, maar de Goddelijke kracht in jouzelf, de Liefde.

Dat werkt genezend, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het geheel. Daarom nodig ik je uit mee te doen aan deze intentiesessie:

Contemplatie op weg naar Een Nieuw Begin

Geen idee of je het Youtubekanaal van Happy View volgt, maar hoogste tijd om ook hier eens even aandacht te besteden aan de ‘Contemplatie’… Zoals iedereen wel weet is dit een tijd van inkeer, advent, verwachting (kerst en nieuwjaar), naar binnen keren… Het Licht aan doen IN jezelf, als het Ware. Dit jaar nog meer dan anders…

De God in jeZelf wacht op je, roept, wil je voeden, koesteren, helen, opvrolijken, vullen…. vervullen….

De uitnodiging tot CONTEMPLATIE (meer over wat dat woord betekent hoor je in een van de filmpjes, nummer 6 geloof ik…) heeft te maken met ‘de Nieuwe wereld’ die op komst is en geboren wil worden…
Die mooie, nieuwe, prachtige schone, liefdevolle wereld bereiken we niet door te vechten met ‘het oude’, maar juist door onze aandacht te richten op ‘het nieuwe’ en het toe te laten… In de Stilte kan je ‘het’ ontvangen. Je kunt het voelen. Of zoals White Bull zegt: Downloaden… !

Voor wie het nog niet wist: Onlangs kwam er weer een nieuwe, prachtige & krachtige boodschap van White Bull, inmiddels hebben we daar ook de Nederlandse ondertiteling aan toegevoegd. Misschien is het jullie al opgevallen, maar iedere keer hoor je weer iets nieuws als je naar een boodschap van White Bull luistert. En je hoort ook nooit alles in een keer, omdat je precies dat oppikt wat op dat moment aansluit op jouw beleving. Ik raad je aan om er meerdere malen naar te luisteren. Al was het alleen al omdat het zo’n heerlijke energie is om in te baden… En omdat je iedere keer ook gevoed, ‘ge-uplift’ wordt door die energie. Je groeit ervan!

Als vervolg daarop is hier de serie ‘Contemplatie’, op weg naar een Nieuw Begin. Natuurlijk is ‘contemplatie’ bij uitstek iets om zelf te doen. Je keert naar binnen… Dit dagboek helpt je herinneren en geeft je wat mogelijkheden aan, onderwerpen om te contempleren… Enjoy… <3

Je kunt de aflevering in volgorde bekijken, maar ook los. Wat je wilt… 

 

Yoga voor innerlijke Vrede

In deze zeer uitdagende en extreme tijd is het van belang om goed voor jezelf te zorgen, genoeg te bewegen, zodat alle energie goed door kan stromen… Daarom wat simpele yoga-oefeningen, die tevens een goede richtlijn bieden voor het dagelijks leven.
Misschien denk je nog dat het van belang is om het druk te hebben, van alles te moeten, maar vraag je eens af: Wat is werkelijk van belang? Vrede in jezelf, want dat brengt Vrede in de wereld… 🙂

Wees de verandering!

Het is alweer een tijdje geleden, maar we zijn al eens aan het meten geweest. Toen kwamen we er op uit dat ‘het virus’ een bepaalde frequentie heeft en als je nu maar zorgt dat je zelf in je hoogste frequentie blijft, heb je er geen of nauwelijks last van. Je kunt je ook – los van de getallen – wel voorstellen dat je met een goed gemoed, vreugdevolle en Liefdevolle aanwezigheid vanuit het hart overal beter tegen bestand bent en ook een positieve vibe verspreidt, die gunstig is voor alles iedereen in je omgeving. Dat weten we toch allemaal wel? Het is ook heel logisch, nietwaar?

Toch blijft het een zeer hardnekkig verschijnsel dat mensen (ego’s beter gezegd) anderen graag willen blijven lastig vallen met onheilspellende boodschappen, waarschuwingen, scenario’s en vrij dwingende oproepen (zoals daar nu weer een nieuw verschijnsel opdoemt onder het motto ‘#datismijnzorg’…), terwijl dat averechts werkt. Wat denkt men daarmee te bereiken? Ik zou als antwoord daarop willen geven: #weetwatjecreëert

Ik denk dat dat nu onze leerschool is: Leren dat je zelf energie bent, energie verspreidt en dat het uitmaakt waar je de aandacht op richt en hoe. Wat wil je versterken? Besef wat je aan het creëren bent als ergens over klaagt, als je bepaalde rampscenario’s voeding geeft met je aandacht. Waarom zoek je het niet in jezelf? Waarom creëer je niet dat wat je WEL wilt? Onwetendheid?

Bij iedereen wordt er in deze tijd wel iets geraakt, we komen allemaal onszelf tegen in de zin van dat wat er nog getransformeerd wil worden, om te groeien in onze eigen kracht en Goddelijkheid, toont zich. Heb het lef om het heft in eigen hand te nemen en te gaan staan voor je eigen Waarheid. Loop geen anderen achterna. Wat is jouw diepste Waarheid? Waarom zouden we geen vertrouwen hebben in ons eigen weten? In onze eigen kracht? Als we ons dan zoveel zorgen maken, waarom zetten we dan niet de schouders eronder om gezamenlijk iets nieuws te creëren? Dat doe je simpelweg door de aandacht gericht te houden op wat je wel wilt, wat wel goed gaat, wat wel prettig is. Dat doe je door je bewust te worden van je eigen energie, je eigen trilling te verhogen en te mediteren bijvoorbeeld. Alles gaat over jezelf.

Vanuit frustratie creëer je meer frustratie. Je brengt jezelf daarmee in een lagere trilling en daardoor trek je nog meer aan wat daarmee resoneert. Je kunt je wel voorstellen dat dankbaarheid, liefde, vrede, vreugde, compassie en bewondering hogere frequenties voortbrengt toch? Is het dan een ander die jou iets aandoet? Of maak je je eigen keuzes? Dat is de vrijheid die je hebt…

Als we met z’n allen in zak en as, in de stress, in de woede, verontwaardiging of in angst en zorgen gaan zitten, wat voor een wereld creëren we dan?

In feite is het wel interessant wat er allemaal gebeurt, want ‘het virus’ is een tool, een instrument tot verandering. Om alles naar een hoger plan te brengen. Een hogere trilling van de Aarde, een hogere trilling in onszelf. Als je meebeweegt en meegroeit en opruimt wat je niet meer dient, het oude loslaat, oordelen en overtuigingen en allerlei ontevredenheid loslaat, wat blijft er dan over? Precies wie je bent. Dat heeft geen ‘verhaal’ nodig, geen excuus, geen rechtvaardiging. Val anderen niet lastig met je negatieve energie, met je ballast, met dat wat je in jezelf kunt opruimen. Waarom denken we dat we iets buiten onszelf kunnen aanspreken en veranderen, terwijl alles over onze eigen beleving gaat?

Hoogste tijd om te ontdekken wie je werkelijk bent! Kies voor je Ware Zelf, het hoogste in jezelf, de aanwezigheid vanuit je hart. Onderwerp je mind en je ego daaraan, laat het Goddelijke in jou toe, sta het toe door je heen te stromen en jou te verlossen van al die rommel. Laten we ophouden om nog meer ellende en narigheid te verspreiden. Wat in jou wil dat? Waarom? Let go….

Stem elke dag af op je Ware Zelf. Focus op een wereld die je zou willen zien, mooi, schoon, liefdevol, blij, vrij, prachtig, licht, … Kijk naar wat je WEL een goed gevoel geeft. Het maakt niet uit wat, dat kan een bloemetje zijn, een vlinder, een huisdier, een geurtje, muziek, maar wat het ook is, laat je ermee volstromen… Dat heeft effect op alles. Want alles gaat over energie…. Je kunt ervoor kiezen om afgestemd te blijven op het mooiste en het hoogste in jezelf en de ander. Dat heeft kracht. Veel meer kracht dan menigeen weet…

Wees de verandering die je wilt zien!