Verbinding

Heb je maandagavond ook die documentaire gezien over al die vormen van coaching? ‘Nu verandert er langzaam iets’ heet-ie. Deze documentaire had een prijs gewonnen, dus ik heb met belangstelling gekeken hoe die was gemaakt. Heel apart: Een wijd kader waarin steeds een andere vorm van coaching in beeld kwam. De maker had daar bewust voor gekozen, ‘ze wilde een kritische blik werpen op de hedendaagse coaching- en trainingscultuur’ lees ik. Een vrij negatief uitgangspunt, zoals het in de reguliere journalistiek kennelijk nog steeds ‘hoort’ en niet objectief, al deden die wijde kaders dat misschien suggereren. Niks komt dichtbij, alles blijft op afstand, je leert geen mensen kennen, je voelt weinig verbinding. Een enkele keer raakte deze documentaire misschien een snaar. Wat mij betreft vooral bij de scene met de varkens, de paarden en de kinderen. Het hele leven is een opstelling, zeg ik wel eens en in die zin ben ik het deze keer (meestal niet) helemaal eens met psychiater Dirk de Wachter, die over deze documentaire zegt:  “We moeten de zingeving en verbinding dichter in onze omgeving zoeken.” De scène waarin mensen leren om met varkens te knuffelen, vindt De Wachter een prachtig voorbeeld: ‘Ik heb niks tegen varkens, dat lijken mij best lieve dieren, en als mensen dat graag doen dan mag dat, maar kom aan zeg, doe ‘es gewoon, en pak uw lief vast in plaats van een varken. Knuffel uw geliefden, uw vrienden en uw kinderen.’

Er wordt gesuggereerd dat het bij gebrek aan kerk of aan vrienden is dat we zo’n wildgroei aan coachings- en trainingsvormen hebben en ja, als je deze hoeveelheid voorbij ziet komen, vraag je je inderdaad wel af in wat voor een vreemd land we leven. Het maakt veel uit vanuit welke invalshoek je kijkt. Neutraal is het nooit. Een maker maakt keuzes in wat hij/zij filmt en knipt. Als ik zo’n documentaire gemaakt zou hebben was ik misschien alleen voor de paarden gegaan en zou er voor iedereen een spiegel in ontdekt kunnen worden. In elk geval zou ik nu – als maker – mezelf niet meer buiten beschouwing laten, want je kunt wel doen alsof niet, maar je bent altijd deel van je verhaal. Het verhaal vormt zich zelfs om jou heen, het is je eigen verhaal! Net als het leven… het is jouw verhaal!

Die spiegel kregen we nu ook wel voorgehouden, dat is waar, maar tegelijkertijd kreeg je er een heel ongemakkelijk gevoel van. Wat is er mis mee dat mensen zichzelf willen verbeteren? Wat is er mis mee, zoals de maker in een interview zegt dat er zoveel geld omgaat in deze sector. Weet je hoeveel geld er omgaat in de farmaceutische wereld? Hoeveel geld er omgaat in de wereld van chemische bestrijdingsmiddelen waar we met z’n allen ziek van worden? Weet je hoeveel geld er ‘gebakken lucht’ is en hoeveel we onnodig uitgeven aan spullen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben?
Er is niet zoveel mis mee als mensen zichzelf verder willen ontwikkelen en hoe ze dat doen, moeten ze lekker zelf weten. Iedere z’n eigen methode, richting. Vrijheid. Het gaat om de vrijheid. En ons vrij maken van de betutteling. Alsof anderen het beter zouden weten. En dat is doorgaans wel een verschilletje – als het goed is – met deze vormen van coaching: het geeft mensen meer ruimte het zelf te ontdekken. Het wordt weliswaar begeleid, maar niet zo ingevuld voor ons zoals de kerken dat bijvoorbeeld vroeger deden.
We leren voortdurend, ontwikkelen ons en willen onze problemen oplossen. Dat is het leven. En we hebben nu meer mogelijkheden dan vroeger om iets te veranderen en – wat door de reguliere media en de (nog) heersende ‘elite’ nogal eens over het hoofd wordt gezien en miskend – is dat het hier (ook) gaat om spiritualiteit en bewustzijnsgroei. Dat is misschien wel veel meer en veel diepgaander dan zingeving. Het gaat daarbij niet zozeer om de ‘ikkigheid’, zoals De Wachter dat dan noemt, maar om verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en – dat is het voornaamste volgens mij – de spiegel zien. Zoals de paarden bijvoorbeeld een geweldige spiegel zijn.

We leren – in the end – vanuit Zelfliefde werkelijk aanwezig te kunnen zijn en werkelijke verbinding te hebben met anderen. Steeds meer vrij van projecties, needs en beperkingen. Wie zichzelf meer waardeert, heeft ook meer waardering voor de ander, voor de natuur, voor de dieren. Natuurlijk is het voor iedereen goed z’n eigen authentieke Zelf te vinden en van daaruit te leven. Om meer ruimte te hebben, meer vrijheid, voor een eigen invulling en creativiteit.

Daar is nu veel meer ruimte voor dan vroeger, mijn oma had niet zoveel te kiezen bijvoorbeeld. In bepaalde opzichten was dat misschien makkelijker, maar het beperkte natuurlijk wel haar persoonlijke ontwikkeling. En wij hebben tegenwoordig zoveel te kiezen dat we het daardoor misschien juist niet meer weten.

Toch is het ook heel erg simpel: Leven vanuit je hart, zoveel mogelijk in het Nu aanwezig blijven en jezelf bevrijden van oude ballast en patronen, die je beperken om te genieten – nu dus. Leven met een grote L en weten dat je alleen iets in de wereld verandert als je iets in jezelf verandert. Een ander kan dat niet voor je doen, maar we kunnen wel veel van elkaar leren, alleen al omdat we een spiegel zijn voor elkaar. Durf te leven, durf jezelf te zijn en durf ook fouten te maken. We zijn allemaal onderweg. Het is een groot avontuur.

Maar de hoofdbeweging is dat we ons aan het vrijmaken zijn van oude structuren, waarin anderen ons vertelden wat we moesten doen en waarin we gevoed werden met angst, bang waren om onze eigen keuzes te maken en onze eigen weg te gaan. Iedereen heeft een eigen pad van persoonlijke groei, iedereen is op weg om te ontdekken wie hij of zij werkelijk is. Dat is het Leven.

Ondanks dat mijn handen jeuken om zo’n documentaire ‘anders’ te maken, begrijp ik ook heel goed waarom die vorm van journalistiek mij niet meer past. Het is me een beetje te makkelijk om langs de kant te gaan staan en van afstand een kritische positie innemen en het allerbelangrijkste, vind ik zelf: Ga met jezelf aan de slag voordat je anderen gaat vertellen hoe ze het moeten doen. Dat geldt ook voor veel coaches wellicht. Maar ook die leren zelf uiteindelijk weer heel veel van hun cliënten. Het eenrichtingsverkeer klopt niet, is het nooit, de ongelijkheid klopt niet. Iedereen die je tegenkomt vertelt je ook iets over jezelf en is je spiegel. Het is arrogant om er boven te gaan staan en te denken dat het niet over jou gaat. Er zijn conflicten in de wereld zolang wij conflicten in onszelf hebben. En in je eigen kleine kring is nog genoeg te doen, elke dag. Hoe je denkt over anderen, zegt alles over jezelf, bijvoorbeeld. Ga het aan, stap erin, speel het spel, durf te leven.
Vanuit het hoofd hebben we commentaar, vanuit het hart verbinding. Vanuit het hart is er Liefde en dat lost alles op. Het verlicht de wereld en het maakt ons blij en vrij. Angst beperkt en levert heel veel ingewikkelde structuren op, afscheiding, problemen en conflicten. Kies voor de Liefde en de verbinding. Voel…
De wereld is aan het veranderen, er is een nieuw tijdperk ingegaan. Het klopt in dat nieuwe tijdperk dat mensen zichzelf verder ontwikkelen en zelfstandiger worden, dat het niet meer gaat om groot, groter, grootst, baas boven baas, het patriarchale is aan het verdwijnen, het matriarchale is egalitair. Dat gaat over onderlinge verbinding, het gaat over groei – van binnenuit, van onderaf, zoals in de natuur. Het gaat ook over onze eigen Kracht. Onze eigen mogelijkheden. Het gaat over EERHERSTEL!
Jaja, zo gek was die titel nog niet. Al moet ik ‘m vaak uitleggen…. 😉