Vrede kun je leren

Heuglijk nieuws afgelopen week: Vrede kun je leren! In DWDD werd er uitgebreid bij stil gestaan hoe meditatie op scholen effect zou kunnen hebben op de wereldvrede. (Zie hier) Hoera! Als kinderen leren mediteren op school, leren ze ook om hun frustraties de baas te worden en op een andere manier met elkaar om te gaan. Het gaat natuurlijk niet alleen om kinderen, want volwassenen mogen dan zelf eerst wel eens het goede voorbeeld geven, lijkt me.
In een filmpje (op FB) kwamen allerlei beroemde mensen voorbij, die vertelden hoe meditatie had bijgedragen aan hun succes. Ze waren geconcentreerder, minder vatbaar voor stress, relaxter en positiever. We weten allemaal natuurlijk allang hoeveel positieve invloed meditatie heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, dat is al regelmatig aangetoond.

Maar, wat is meditatie nou precies? Er zijn veel mensen die denken dat ze ‘het’ niet kunnen, omdat het ze niet lukt om stil te zitten zonder te denken, of omdat ze het niet langer dan tien minuten volhouden. Tien minuten is ook goed, zelfs 5 minuten is goed. Misschien is het voornaamste wel dat er juist niets ‘moet’, dat al dat ‘moeten’ juist eens even ophoudt. Er zijn talloze begeleide meditaties op internet te vinden, waarbij je zelf kunt kijken wat je bevalt en wat voor jou toegankelijk is. Maar er zijn ook talloze manieren om het zelf te doen, waar je ook bent en op welke manier je maar wilt. Er bestaat geen goed of fout, het is niet iets wat kan lukken of mislukken. Daarover heb ik even een filmpje gemaakt, omdat het naar mijn idee vooral makkelijk mag zijn en toepasbaar in het dagelijks leven:

Als mijn uitleg je bevalt, deel het dan vooral met mensen waarvan je denkt dat ze er baat bij zouden kunnen hebben. Want hoe meer we in harmonie met onszelf zijn, hoe meer harmonie in onze omgeving en hoe meer we bijdragen aan de vrede op de wereld.

Een gedachte over “Vrede kun je leren”

  1. Mijn manier om te mediteren in niet mediteren. Doe de dingen die je doet met ontspannen aandacht en doe één ding tegelijk. Het wordt vanzelf stil in je hoofd.
    Begin klein en na verloop van tijd weet je niet anders meer.
    Een bijverschijnsel van deze aanpak is dat de kwaliteit van je handelingen sterk verbeterd en vervelende klussen veel minder vervelend worden.

Reacties zijn gesloten.