Het verschil

Het goede nieuws is…. dat ik hier vanaf nu alleen nog maar goed nieuws ga delen! Dat deed ik natuurlijk al zoveel mogelijk, maar nog duidelijker. Het eerste goede nieuws is dat ik meteen nadat ik die beslissing (nog maar weer eens heel duidelijk) genomen had, ook allemaal leuke berichten kreeg. Zomaar. Niet als reactie op mijn bespiegeling van gisteren, maar gewoon. Alsof er ‘in the air’ een seintje was gegeven: ‘Kom maar op met enthousiaste, fijne en blije berichten.’ Geweldig toch hoe dat werkt? Dat gaat vanzelf!

Wandelend en genietend van de zon, realiseerde ik me dat er nu één heel groot verschil is met voorheen en dat zal ik vast met jullie delen (hoewel het een belangrijke conclusie is in mijn nieuwe boek, maar okee, dat bevat nog veel meer interessante ontwikkelingen en informatie): Ik heb de angel eruit weten te halen door te ontdekken dat het mijn eigen onbewuste verwachting was dat er altijd wel weer iets zou opdoemen om mij ‘eruit’ te halen. Als je met die verwachting leeft, blijf je aan de gang. Je zet een stap en je bent er per ongeluk op bedacht dat er toch weer een kink in de kabel komt, dat er iets gebeurt of iemand verschijnt, waardoor je weer uit je evenwicht gehaald wordt of waardoor je vrede verstoord wordt. Dat hoeft dus niet zo te zijn.

Hoe je je voelt, of je geniet, wat je doet en of je ergens zin in hebt, heeft helemaal niks met anderen te maken en zelfs niks met de omstandigheden. Dat is een ‘oude’ gewoonte geweest om dat te denken. Een gewoonte waar je maar beter afscheid van kan nemen. Iets om te ontdekken in jezelf, iets om naar te kijken. Iets om te zien.

Okee, nog een klein voorbeeldje wat ik voor deze gelegenheid even uit mijn eigen boek ‘pik’: Ik kocht een kadootje voor iemand en twijfelde of hij het wel leuk zou vinden. Tot dan toe had hij altijd een beetje lauw gereageerd op kadootjes. Ik betrapte mezelf op die gedachte en maakte er meteen een wens van: ‘Ik hoop dat hij het leuk vindt! Laat ik er eens van uitgaan dat hij het wel leuk vindt! Natuurlijk vindt hij het leuk!’ En wat denk je? Het werd deze keer heel enthousiast ontvangen en tot mijn grote verwondering kreeg ik zelfs complimentjes voor alle eerdere kadootjes! Het werkte nog beter dan ik zelf had kunnen vermoeden.

Ik schrijf daar vervolgens over: “Dat roept de interessante vraag op: gaat het dan over hem of over mij? Kennelijk gaat het over mijn verwachting. Mijn ‘wens’ manifesteert zich, of dat nou een onbewuste wens is of een bewuste. ‘Wat zou je willen?’ is dan ook een hele goeie vraag om te stellen. Je verlegt meteen de aandacht naar een wenselijke uitkomst en zet het nog kracht bij ook.”

Die vraag ‘Wat zou je willen?’ kan je aan jezelf stellen, maar ook aan anderen, als je even niet weet hoe je ermee om moet gaan als er een verhaal komt, waar niemand blij van wordt. Maar beter nog kan je dus vooraf wensen dat je fijne, positieve verhalen hoort en daar van tevoren zelf al de keus voor maken. Alles wat je tot je neemt, komt ook in jouw energieveld terecht. Maar jij bepaalt wat je erin wilt hebben. Wees selectief, dat mag. Weet waar je je mee voedt.

Het wonderbaarlijke is dat ik zelfs op tv (waar je vooral ook selectief naar moet kijken natuurlijk) een paar prachtige, hoopgevende verhalen zag, waaronder deze: Het verhaal van  Mohamed El Bachiri uit Molenbeek, die zijn vrouw verloor bij de aanslagen vorig jaar in Brussel. Het leven van hem en zijn kinderen staat sindsdien op z’n kop, maar met het boekje ‘Jihad van Liefde’ geeft hij een liefdevolle boodschap door. “Omdat ik met haat niet verder kan leven,” hoorde ik hem zeggen. Als hij het kan, zouden we dat toch allemaal moeten kunnen. In diezelfde uitzending zaten nog meer mooie voorbeelden: Die ‘straatvlogger’, die heel Nederland over zich heen kreeg, heeft een ommezwaai gemaakt – met behulp van Ali B. – en beseft dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor een grote groep ‘lastige jongeren’ en hij heeft groot succes met zijn nieuwe koers. Mensen maken het verschil. Wij maken allemaal zelf het verschil.

By the way: Als jij goed nieuws hebt, kom maar op! Vreugde wil gedeeld worden.