Laten we goed omgaan met onze eigen macht

Wat je een ander geeft, geef je ook jezelf.

Toen ik dat voor het eerst hoorde of las, begreep ik het nog niet echt. Dat wil zeggen: Niet met mijn hoofd. Maar ergens wist ik dat het klopte. Dat is het diepere weten, meer een gevoel. Ken je dat? Dat je voelt dat iets waar is? Het resoneert, zeggen we dan vaak.  Dat wil overigens niet zeggen dat als het niet resoneert, het dan per definitie niet waar is, want het kan natuurlijk ook sterk verzet (angst) in jezelf zijn dat juist getriggerd wordt. (Ik denk dan aan bepaalde personen die bijvoorbeeld Deepak Chopra een charlatan noemen en met hem in gevecht gaan, terwijl ik ondertussen voel dat het klopt wat hij zegt.)

Gisteren kwam er een mooie reactie op ‘help elkaar’: “We kunnen onszelf en anderen altijd zien als mensen die of liefde verspreiden, of een beroep doen op liefde.” Ja, dat is de kern, omdat alles om meer liefde vraagt. Elk probleem, elke onvrede, elke onenigheid, elk tekort. Toch hoeven we ook daarin niet een onderscheid te maken, alsof de een liefde te geven heeft en de ander het nodig heeft. We kunnen het allemaal geven en ontvangen het daarmee tegelijkertijd. Want wat je jezelf geeft, geef je ook een ander en wat je een ander geeft, geef je ook jezelf. En hoe je naar de ander kijkt, heeft invloed op de ander. Als je jezelf van alles kwalijk neemt, doe je dat wellicht ook bij anderen en vice versa. “Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten,” je kent het wel die uitspraak. Het gaat nog verder, want de waard die z’n gasten vertrouwen geeft, zal minder problemen met z’n gasten hebben. Gasten die hem belazeren hebben uiteindelijk zichzelf daarmee.

Gek genoeg heb ik de afgelopen week nou al een stuk of tien voorbeelden gehoord van mensen die meer dan genoeg hebben, maar het niet willen delen. Veel hebben is dus niet zo goed voor je karakter kennelijk, bevordert kennelijk het gevoel van ‘ik’ en ‘beter’ en ‘pas op dat je het niet kwijt raakt’. Het schijnt zo te zijn dat mensen die zo rijk zijn als Trump bijvoorbeeld dat nooit eerlijk voor elkaar hebben gekregen, omdat ze zichzelf beter vinden en anderen uitbuiten. Macht dus. Of dat altijd zo is, weet ik niet, dat durf ik ook niet te zeggen, want het klopt eigenlijk niet met die energetische wet: Wat je geeft, geef je ook aan jezelf. Maar op langere termijn zou hij er dus zelf de dupe van moeten worden, volgens deze logica. En dat zie ik wel gebeuren. Want wie zoveel haat verspreidt, roept ook veel haat over zichzelf af en haat zichzelf kennelijk ook. Wie geen liefde kent of voelt, kan het ook niet geven. Vervolgens kan je je afvragen of het zo zou zijn dat als de hele wereld hem wel liefde zou geven, hij zou veranderen. In principe zou het zo moeten werken. Dus als we wat minder bang voor hem of voor andere machtswellustelingen zouden zijn, zouden we zelf meer macht hebben en minder te vrezen hebben. In die zin maken we dus onze eigen vijanden. Door ze macht te geven.

Iets wil gezien en geleerd worden en dat is de vertaalslag op persoonlijk vlak. Ik geef een voorbeeld: iemand heeft geld geleend van een bank, maar z’n zaak komt niet van de grond. Hij leent geld van anderen, hij krijgt hulp, maar ondertussen moet hij maar terug blijven betalen. Steeds meer. Met rente. Ook zijn helpers komen in de problemen en gaan hem onder druk zetten. Want ook zijzelf worden onder druk gezet. Zo gaan mensen elkaar bevechten. En zo zit men dan allemaal gevangen in het zelfde systeem. Terwijl het geld gecreëerd is als schuld, op papier, we zitten er allemaal in gevangen. En we laten ons tegen elkaar uitspelen als we onder druk gezet worden. Geld is macht en creëert angst en angst zet mensen tegen elkaar op. Angst veroorzaakt de verdeeldheid. Maar waarom zijn we niet net zo goed een met die macht? Omdat we het voelen als machtsfactor, die ons in de greep heeft. Pas als we niet meer bang zijn, zijn we er vrij van. Wat dat betreft mag geld van mij afgeschaft worden, het zou een enorme doorbraak zijn. Het is ook de reden dat ik voorstander ben van een basisinkomen en basisvoorzieningen als zorg en scholing, omdat we dan uit het oude onderdrukkende systeem kunnen ontsnappen.

Maar de volgende stap is dus dat we ons er niets van aantrekken en ons niet bang laten maken, niet onder druk laten zetten en ons niet tegen elkaar laten uitspelen. Het oude systeem is een systeem van verdeeldheid, gebaseerd op angst en tekort. Als je niet bang bent, heeft niets of niemand macht over je. Dan heb je zelf macht. En daarin worden we nu dus precies uitgedaagd: laat je niet bang maken. Onderzoek je angsten en los te op. Hoe? Door ze te zien en er doorheen te kijken. Als het anders voelt, is het anders. Dat kunnen we nu gaan ontdekken. Op allerlei vlakken. Dat is wat veel mensen nog niet weten en waarom het zo belangrijk is dat te ontdekken. Denk aan Emoto: Als je met liefde en dankbaarheid leeft, creëer je liefde en dankbaarheid. In jezelf en om je heen. Het heeft een effect op je lichaam, maar ook op wat je doet en wat je verspreidt. Het is je veiligheid. Want in jouw veld kan geen schade meer aangericht worden, als jouw veld vol is van liefde en dankbaarheid. Dat is onze macht, onze eigen kracht. Zo werkt het. Het werkt energetisch. Dat waar je bang voor bent, blijft in je systeem aanwezig en vertoont zich steeds opnieuw. Als je dat kunt neutraliseren, verander je zelf iets. We wisten niet dat we die macht hadden, maar dat zijn we nu aan het ontdekken.

Daarom begint alles bij jezelf en in jezelf. Daarom gaat het niet over anderen, maar over onszelf. Hoe wij kijken naar de wereld, bepaalt wat we zien. En hoe we ons voelen. Als we die ongelijkheid, zoals ik die hierboven heb geschetst nu eens anders gaan bekijken: Waar ligt de werkelijke rijkdom dan? Bij hen die dit begrijpen. Wij hebben – zeker gezamenlijk – veel meer kracht en macht. Daarom, let niet teveel op wat je ziet aan chaos en misstanden, geef er niet teveel energie en aandacht aan, behoed jezelf. Kijk er doorheen en gebruik het om je eigen kracht te versterken. Om de Waarheid in jezelf te ontdekken, dat diepere weten in je, dat veel beter voelt en veel meer kracht heeft dan je denkt. Laat je niet van de wijs brengen. Door niets… Focus op dat wat je wel wilt, wenselijk is, de beste uitkomst. Geef dat al je energie en aandacht. Laten wij eens goed omgaan met onze eigen macht!

In dit filmpje legt Amrit Desai heel helder uit hoe onze gedachten invloed hebben op onszelf. Heel behulpzaam:

 

Een gedachte over “Laten we goed omgaan met onze eigen macht”

  1. Ik had net twee heerlijke minuten met het filmpje onderaan je blog Petra. Wat voelt het goed deze mooie boodschap te horen, dank je wel.

Reacties zijn gesloten.