Van het donker naar het licht

Dat je wakker wordt en je hebt er zin in, zin om door te gaan waar je mee bezig was, zin om op te staan, ook al is het koud en donker buiten. Dan gaat het goed met je hè? Is dat geluk? Ik denk het wel. Dat is een geluksgevoel, een combinatie van dankbaarheid, inspiratie, vitaliteit, innerlijke vrede en vreugde, maar ook vrijheid. Omdat het niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden, anderen, alleen van jezelf. Zolang je ‘het geluk’ buiten jezelf zoekt, ben je nog niet vrij. Volgens mij gaat geluk samen met vrijheid. Bevrijd zijn. Bijvoorbeeld van de overheersing van de dwingende, kritische, negatieve ‘small mind’. Er is ook een grotere mind, die is aangesloten op ‘het weten’ en geconcentreerd, gedisciplineerd en kalm, vrij van die ongecontroleerde wirwar van gedachten. De ‘kleine mind’ is verstorend, gebaseerd op angst. De ‘grote mind’ is verbonden met de levensstroom, alwetend en liefdevol. Dienend en niet overheersend.

In een programma over geluk – van Paul Witteman – hoorde ik Stine Jensen zeggen dat ze niet teveel afhankelijk wilde zijn van iets, ook niet van yoga. Daar ging het programma over, over yoga. En over goeroe’s, een nogal besmet begrip in onze Westerse cultuur, prima verwoord door Witteman, de witte man, met z’n scepsis en  overgewaardeerde kritische mind, die een dominante rol vervult in ons tamelijk arrogante Westen. ‘Wij’ denken altijd dat die mind gelijk heeft, maar ja, waarom brengt die mind ons het geluk dan niet? Goeie vraag zou dat zijn, Paul. Hoe kan je na één lesje yoga, wat je vervolgens vrij ordinair ‘een soort ochtendgymnastiek’ noemt,  weten, ervaren en begrijpen waar het echt over gaat en wat het te bieden heeft? Dat je mind even ophoudt met al dat commentaar bijvoorbeeld,  dat je de levensenergie door je lichaam voelt stromen, wat trouwens ook bij ‘ochtendgymnastiek’ kan gebeuren, lijkt me. Ontdekken dat dat de waarde is, even bevrijd zijn van die overheersende en vreugde-onderdrukkende mind, zoals je dat bij het maken of luisteren naar muziek ook mee kan maken…
Dat kan alleen als je je er echt aan over weet te geven, je weerstand opgeeft. Maar die ‘kleine mind’ geeft z’n weerstand niet snel op natuurlijk. Je zal hem moeten ‘opvoeden’ en je zal het moeten begrijpen, hoe dat werkt.

Stine vertelde dat goeroe letterlijk, behalve leermeester, betekent: Iemand die je van het donker naar het licht brengt. Zonder goeroe’s kan je niet, zei ze ook. De eerste goeroe’s in je leven zijn je ouders, omgekeerd zijn kinderen kleine goeroe’s voor hun ouders. Ja, we zijn elkaars goeroe, het hele leven is een leerschool. En is het niet mooi dat er mensen zijn die anderen van het donker naar het licht kunnen brengen, met hun aanwezigheid?

‘Een goeie goeroe verwijst je terug naar jezelf,’ zegt White Bull ergens in het boek Er is niets wonderbaarlijks aan een wonder. Dat is ook waar, je zult zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen, je kunt het niet uitbesteden. Bovendien is het de bedoeling (volgens mij) dat je juist gaat ontdekken wat er in jezelf allemaal leeft en aanwezig is, tevoorschijn kan komen, als je het toelaat. We zijn het Goddelijke in onszelf vergeten, hebben het ontkend, onderdrukt, geblokkeerd zelfs, we zijn er bang voor geworden, we (her)kennen het niet meer en het is precies wat we allemaal zoeken. Het geluk. Het geluk heeft te maken met de levensenergie die door je heen stroomt, wat vreugde geeft, inspiratie, gezondheid, wat een scheppende kracht is, wat ook liefde is, wat Goddelijk is. Yoga, een eeuwenoude manier van leven, die echt niet alleen gaat over bepaalde rek- en strekoefeningen, weet dat en reikt het aan.

Ik doe al jaren yoga, het is een deel van ‘mij’ geworden, waarmee ik niet afhankelijk ben van yoga of de les of de juf, maar het houdt simpelweg geest en lichaam in balans. Net zo belangrijk als eten, goed adem halen (overigens ook een aspect van yoga) en ontspannen, bewegen en opruimen of jezelf wassen. Die mind van ons mag dan dominant zijn, hij heeft je weinig ‘geluk’ te bieden als je hem niet de baas bent en de balans met gevoel en lichaam niet kunt vinden. De levensenergie kan lekker doorstromen als het lichaam in goede conditie is. Wij zijn verleerd hoe we ons eigen lichaam kunnen ‘beheersen’, toespreken zelfs, genezen zelfs, juist door onze mind te disciplineren. Geef jezelf en je lichaam positieve informatie en voedt jezelf met liefdevolle en waarderende boodschappen, zie dan eens hoe je je voelt. Dan zal je ook juist willen (blijven) bewegen, letterlijk en figuurlijk, want het zijn voornamelijk gedachten – de ongedisciplineerde gedachten, de negatieve overtuigingen, de zelfondermijnende en kritische gedachten – die de stroom blokkeren. Yoga helpt je meester te worden over lichaam en geest.

Alles is energie, onderschat het belang niet van het leren om die energiestroom te begrijpen. Want dan pas ontdek je hoe wij zelf degene zijn die alle energie sturen, vorm geven, kleur geven en kunnen kiezen of we hem klem zetten en belemmeren of juist ruimte geven om door ons heen te stromen en door ons heen de wereld te verblijden en te verlichten. Van het donker naar het licht, ja, het is zeker de bedoeling dat we dat zelf leren. Want vrijheid en onafhankelijkheid horen bij dat licht. Maar er zijn wel mensen en methodes die je de weg wijzen. Die je helpen herinneren wie je werkelijk bent. Want je ware zelf wacht, met het geluk dat je zoekt.

Verwerf Meesterschap

 

Een gedachte over “Van het donker naar het licht”

Reacties zijn gesloten.