The end of the ego

Vandaag laten we Eckhart Tolle weer eens aan het woord. Altijd verhelderend, vereenvoudigend, vaak ook komisch en waar hij vooral goed in is:  Het doorprikken van het ego. “O ja,” denk je dan. Hoe is het toch mogelijk dat we ons steeds weer zo mee laten sleuren door dat ego? Door onze gedachten? Het blijft opletten!

Eckhart Tolle: “Er is geen ego los van gedachten. Gedachten, de identificatie met gedachten, is ‘ego’. Maar de gedachten die door je mind gaan zijn, natuurlijk, gelinkt met de collectieve mind van de cultuur waar je in leeft, je pikt ze op en je identificeert jezelf ermee. Je gelooft ze ook nog en zo zijn er heel wat mensen op aarde die op deze manier een ‘vijandig’ idee over zichzelf handhaven. Gedachtenvormen, die ‘entiteiten’ zijn geworden, die zich genesteld hebben in je geest, omdat je ze gelooft. Je kijkt naar de wereld vanuit deze identificatie en de ellende is: Ze maken zichzelf waar.
Wat je nodig hebt is ruimte, bevrijding van die gedachtenvormen die je gevangen houden, ‘presence’, bewustzijn, het gewaar zijn, probeer eens de ruimte te vinden tussen de gedachten of ‘achter’ de gedachten. Dan ontdek je wie je echt bent. Dat is awakening!”